Hoppa till huvudinnehållet

Myntbetalning i parkeringsautomaterna tas bort: ”En miljömässig vinst”

Publicerad:
Reporter Amanda Forslund
Amanda Forslund
amanda.forslund@nwt.se
Myntbetalning tas bort från automaterna i Karlstad.
Myntbetalning tas bort från automaterna i Karlstad. Foto: Karlstads kommun

Nu försvinner möjligheten att betala parkeringen med mynt i samtliga av Karlstads kommuns automater.

– Det är en mycket liten andel av våra kunder som använder möjligheten att betala med mynt, säger Jonas Orgum, ordförande Karlstads parkerings AB, i ett pressmeddelande.

Den 1 november börjar Karlstads parkerings AB:s arbetet med att ta bort myntbetalningen på sina automater. Istället får kunden betala kontantfritt med Swish, kortbetalning eller mobilapparna Easypark och Parkster.

– Genom att inte längre behöva hantera mynt gör vi inte minst en miljömässig vinst när vi slipper transporterna för att tömma automaterna och frakta mynten för uppräkning i Stockholm.

Karlstads parkerings AB menar att en fördel med att betala med ett av appalternativen Easypark och Parkster är att kunden kan välja att avsluta eller förlänga sin parkeringstid utan att behöva gå tillbaka till parkeringsplatsen. Det skulle kunna innebära att kunden enklare undviker parkeringsböter.

I de 55 parkeringsautomater som fortfarande erbjuder myntbetalning görs i genomsnitt 0,5 betalningar per dag med mynt, uppger Karlstads parkerings AB.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunKarlstads parkerings ABParkeringSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.