Hoppa till huvudinnehållet

Elevbrist hotar – så ska unga lockas till industrin: ”Måste hänga med”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Åttondeklassarna fick bland annat testa på hur det är att svetsa under besöket på Elms mekaniska i Hagfors.
Åttondeklassarna fick bland annat testa på hur det är att svetsa under besöket på Elms mekaniska i Hagfors. Foto: Daniel Olausson

Som en del av Framtidsveckan besökte elever från årskurs 8 och 9 sammanlagt 16 företag i Hagfors och Munkfors under onsdagen.

– Det är ett led i arbetet med teknikhuset. När det står klart vill vi såklart ha elever att fylla det med, säger näringslivsutvecklaren Fredrik Igelström.

Konceptet heter Industrinatten och avslutas på onsdagskvällen med festligheter för eleverna på Fasaden i Hagfors. Det är andra året Hagfors anordnar detta som en del av Framtidsveckan, med torsdagens jobb- och utbildningsmässa Framtidsforum som den stora höjdpunkten.

– Jag tycker att man märker hur det blir mer och mer angeläget även bland de mindre företagen vilken konkurrens det är om arbetskraften och då måste man hänga med. Får man som elev ett bra intryck här kan det räcka för att hamna här till slut, säger Fredrik Igelström.

Åttondeklassare från ÄBC får en rundtur på Elms mekaniska som bland annat tillverkar den numera vida spridda räddningstanken Elmtanken. Tilde, Julia, Elvira, Victoria och Ebba får i turordning testa hur det är att svetsa medan killarna provar på annat.

Victoria, Elvira, Ebba, Julia och Tilde här tillsammans med läraren Arif ska inte göra sitt val till gymnasiet förrän nästa år, men de får redan nu chansen att bekanta sig med olika branscher och industrier som i det här fallet.
Victoria, Elvira, Ebba, Julia och Tilde här tillsammans med läraren Arif ska inte göra sitt val till gymnasiet förrän nästa år, men de får redan nu chansen att bekanta sig med olika branscher och industrier som i det här fallet. Foto: Daniel Olausson

Just att komma ut så här redan i åttan tycker Fredrik Igelström är klokt. ju bättre relation du får med både industrin och dess aktörer, desto lägre tror man att tröskeln blir till att söka sig till de programmen i gymnasievalet nästa år.

För här råder det brist på elever.

– Naturprogrammet kom ju inte igång i år, på teknik är det få elever, industri också. Det är egentligen bara på elprogrammet man fyller sina platser.

Det är åt fel riktning med tanke på behovet?

– Det gör ju det, det finns ett behov på ungefär 50 studenter per år i bara Hagfors och Munkfors. Men det var första gången vi gjorde det här ifjol och hoppas se någon typ av resultat så att det blir fler sökande. För allt hänger ihop, och vi har det här teknikhuset framför oss. När det är klart då ska vi också vara redo.

Artikeltaggar

FramtidsforumFredrik IgelströmGymnasieskolanHagforsIndustrierLärareMunkforsSkola och utbildningStudenter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.