Hoppa till huvudinnehållet

Industriföretaget gick för bra – måste återbetala pandemistöd

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Tilväxtverket kräver att ett företag verksamt i Sunne kommun återbetalar sitt pandemistöd på nästan en miljon kronor.
Tilväxtverket kräver att ett företag verksamt i Sunne kommun återbetalar sitt pandemistöd på nästan en miljon kronor. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett industriföretag verksamt i Sunne kommun tvingas återbetala stödet för korttidspermittering kopplat till coronapandemin.

Sammanlagt rör det sig om 953 074 kronor.

Stödet för korttidsarbete var ett av de enskilt största under coronapandemin och företaget, verksamt inom industrin, beviljades stöd på våren 2021 efter att ha haft delar ur sin personal korttidspermitterade i lite olika grad under 2020.

Tillväxtverkets efterkontroll visade senare dock att företaget beslutat om en vinstutdelning på en miljon kronor i juni 2021, vilket är den som ställer till det i det här fallet. Enligt föreskrifterna får nämligen inte ett företag som beviljats stöd fatta beslut om vinstutdelning inom sex månader efter stödperioden, framför Tillväxtverket i sitt beslut om återkrav.

Enligt företaget upplevdes en markant resultatförbättring under första halvåret 2021 vilket ligger till grund för vinstutdelningen, vilket i sin tur är en förklaring Tillväxtverket alltså inte anser ligga till grund för att undslippa återbetalning.

Beslutet, som fattades under förra veckan, kan överklagas.

Artikeltaggar

BeslutBrott, lag och rättSunneTillväxtverketÖverklaganden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.