Hoppa till huvudinnehållet

Nu ökar coronaviruset igen – fler på sjukhus: ”Klart att man är orolig”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, är oroad över att covid ökar i länet. Framför allt nu innan man kunnat vaccinera på bred front.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, är oroad över att covid ökar i länet. Framför allt nu innan man kunnat vaccinera på bred front. Foto: Tommy Andersson

De senaste veckorna har antalet bekräftade fall av covid-19 ökat, och just nu vårdas 32 personer på sjukhus.

Smittskyddsläkaren Anna Skogstam tror att en av orsakerna kan vara att vi börjat slappna av lite till mans.

– Vi tänker inte på att vi inte ska gå till skolan eller jobbet när man har symtom, säger hon.

Den senaste veckan har antalet inneliggande patienter på sjukhus stigit med 11 personer. Patienterna vårdas enligt Skogstam både med och på grund av covid-19, men ingen är svårt sjuk eller behöver vårdas på IVA.

– Det här är ett luftvägsvirus som kan ge allvarlig sjukdom, och det viktigaste man kan göra är att stanna hemma när man är sjuk och att man vaccinerar sig om man tillhör en grupp som rekommenderas vaccination, säger hon.

Vaccination

På de kommunala boendena där man också sett en del smitta, men också där ett fåtal haft smittspridningar har man redan påbörjat vaccineringen av influensa och covid-19. Inom kort kommer även vaccinationerna att starta för de som är över 65 och de som tillhör riskgrupp inklusive gravida, det meddelade Region Värmland under tisdagen.

I dagsläget finns inga extra restriktioner eller rekommendationer med anledning av smittläget. Men för att minska smittspridningen gäller fortfarande de klassiska råden: att inte gå till jobb eller skola när man har luftvägssymtom, att vaccinera sig om man rekommenderas att göra det och att vara noga med att tvätta händerna.

– Det är klart att man är orolig. Vi vill gärna komma igång med vaccinationerna innan smittspridningen drar igång på allvar, säger Anna Skogstam.

Då covid-19 är ett luftvägsvirus har säsongen bara börjat, som tidigare förväntas spridningen öka nu under hösten och vintern.

– Det här viruset kommer inte att försvinna, och det ändrar sig hela tiden och har förmågan att smitta och orsaka sjukdom även om man är vaccinerad. Vaccinationen syftar till att skydda mot svår sjukdom av covid-19. De vacciner mot covid-19 som ges under vaccinationsinsatsen är uppdaterade vacciner för att skydda mot allvarlig sjukdom orsakad av de virusvarianter som sprids nu.

Artikeltaggar

Anna SkogstamRegion VärmlandSjukhusSmittorVaccinationVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.