Hoppa till huvudinnehållet

Näst snabbast i Sverige genom tiderna – nu återvänder hon till Värmland: ”Känns superkul”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Claudia Payton återvänder till IF Göta.
Claudia Payton återvänder till IF Göta. Foto: Carl-Oscar Lysander

Med 7,21 skrev Claudia Payton in sig i historieböckerna som näst snabbast genom tiderna i Sverige på 60 meter.

Tiden efter har varit skadefylld och svår för Hammarötjejen som nu väljer att återvända till Värmland och IF Göta.

– Nu känner jag mig lite mer som värmlänning igen, ler Payton.

Efter drygt fem år i Göteborg och Ullevis färger väljer en av landets vassaste sprinters på damsidan att flytta hem. Claudia Payton kommer från en av hennes svåraste säsonger i karriären och under 2023 blev det inte en enda tävling.

Det historiska loppet från försöken på inomhus-VM i Belgrad är fortfarande hennes senaste tävling. Enbart Linda Haglund, 7,13, har sprungit snabbare än Payton på 60 meter.

Hon återvänder nu till Värmland tillsammans med sin sambo som utbildad fysioterapeut. Hon byter också tränare från Anders Palmqvist till Niclas Broström som hon hade under åren på friidrottsgymnasiet.

– Jag är klar med mina studier nu, men har min familj kvar här och det är skönt med lugnet och närheten till naturen. Det har inte riktigt funnits i Göteborg. Men också träningsmöjligheterna, det har blivit superfina inomhus och utomhusarenor här, säger Payton.

Under 2023 blev det inte en enda tävling för Payton som kämpat med knäbesvär under säsongen. En skada troligen orsakad av problem med foten.

– Jag är fortfarande skadad men det börjar släppa. Det har varit en lång och tuff period, men jag tycker jag ser ljuset och det känns lovande för nästa år. Jag var på väg att tävla på EM i Turkiet i januari, dit jag hade kvalat in. Men i slutet av januari kunde jag inte sprinta längre och sen har det varit en lång och oklar rehabperiod.

”Något att jobba med”

För 25-åringen blir det lite av en nystart att återvända efter så många år.

– Det kan man se det som. Att få byta till sin moderklubb och köra ett race känns superkul – jag ser fram emot att sätta på mig de röda kläderna nu igen.

Det är framför allt på 60 meter som Payton skördat sina framgångar med två SM-guld, EM-final och VM-semifinal.

Målet är att återigen bli slagkraftig även på 100 meter där hon har 11,48 som personbästa.

– Jag hoppas att jag kan bli lika duktig på 100 meter också. Nu har 60 meter passat mig bättre, det kräver inte lika mycket att springa 60 som 100 meter, så jag har fått ut mer där. På 100 meter har jag inte fått till tekniken och uthålligheten – så där har jag något att jobba med.

Med Payton i laget spetsas sprintsidan till ytterligare och rymmer EM-bronsmedaljören Henrik Larsson, lovande Alexander Oliver samt Irene Ekelund och Claudia Payton på damsidan. IF Göta vann guld i lag-SM på damsidan i somras och det laget spetsas nu till ytterligare.

Längdhoppare ansluter

– Från föreningens sida känns det jättekul att hon kommer hem, det laget blir inte sämre nu. En aktiv på högsta nivån känns väldigt kul, säger klubbchefen Johan Engberg.

IF Göta har knutit till sig ytterligare ett nyförvärv. Det handlar om längdhopparen Samuel Ekelund, 20, från Eslöv med ett USM-guld på meritlistan.

Ekelund har ett personbästa som mäter starka 7,62 från 2021. Men har därefter haft skadebekymmer som påverkat träningen och inte varit riktigt i närheten av samma längder.

– Jag har alltid representerat Eslöv, som är en liten klubb. De har inte samma resurser som Göta, det är en stor anledning till att jag flyttade till Karlstad. Jag har också byggt upp en bra relation till tränaren Anders Möller som tränat många duktiga, säger Ekelund.

Ekelund i samband med SM 2022.
Ekelund i samband med SM 2022. Foto: PETER HOLGERSSON

Tanken är att han ska läsa på Elitidrottsuniversitetet som i dag har 15 aktiva friidrottare där merparten av dem representerar Göta.

– En månad sedan var jag och hälsade på, kollade in stan hälsade på vänner som pluggar här.

Artikeltaggar

Claudia PaytonFriidrottIF Göta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.