Hoppa till huvudinnehållet

Försäkringskassans miss – man tvingas betala tillbaka 261 933 kronor

Publicerad:
Reporter Matilda Landsberg
Matilda Landsberg
matilda.landsberg@vf.se
Genrebild.
Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

En man hemmahörande i Eda kommun tvingas betala tillbaka 261 933 kronor till försäkringskassan efter att ha fått för mycket sjukersättning utbetalad.

Redan 2006 fick mannen sjukersättning beviljad från försäkringskassan. Han informerades då om att han var tvungen att meddela eventuella förändringar som kan påverka hans rätt att få det, som exempelvis en förbättrad arbetsförmåga.

I september 2021 så tycks mannens arbetsförmåga ha förbättrats, då han började jobba nästintill heltid. I mars i år fick försäkringskassan in uppgifter som tydde på att mannen fick för mycket utbetalat.

Försäkringskassan valde dock att inte stoppa utbetalningarna till mannen direkt, utan han fick pengar för fyra månader till innan man agerade. Det är delvis vårt fel att du fick för mycket pengar och vi ber om ursäkt för det, skriver försäkringskassan i sitt beslut där de också informerar mannen om att han ska betala tillbaka 261 933 kronor till dem.

Artikeltaggar

BeslutEdaFörsäkringskassanSjukpenningVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.