Hoppa till huvudinnehållet

Larmsamtalet efter misstänkta mordet: ”Det ser ut som ett slagfält här”

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
I början av april hittades en 52-årig man avliden utomhus i en soffa i Geijersholm i Hagfors. Under måndagen inleddes huvudförhandlingen i Värmlands tingsrätt gällande bland annat mord.
I början av april hittades en 52-årig man avliden utomhus i en soffa i Geijersholm i Hagfors. Under måndagen inleddes huvudförhandlingen i Värmlands tingsrätt gällande bland annat mord. Foto: Helena Karlsson

De ska ha varit goda vänner. Men i april hände något som ledde till att en 52-årig man miste livet genom vad åklagarsidan menar har varit ett hänsynslöst och utdraget förlopp.

Under måndagen inleddes huvudförhandlingen i Värmlands tingsrätt.

Det var den 5 april som mannen hittades död utomhus i en soffa i Geijersholm strax utanför Hagfors. I anslutning till platsen kunde polisen gripa tre personer misstänkta för att ha orsakat mannens död.

Inledningsvis var alla tre misstänkta för mord, men senare ändrades det till att en 33-årig man misstänks ha mördat mannen medan ett sambobar, en man och en kvinna i 50-årsåldern, ska ha hjälpt till att undanröja bevisen. De två sistnämnda misstänks nu för för grovt skyddande av brottsling.

Under måndagen inleddes huvudförhandlingen i Värmlands tingsrätt. I rättssalen befann sig 52-åringens syskon på åklagarsidan – mitt emot de misstänkta gärningspersonerna på försvarssidan.

Under åklagarens sakframställning visades bland annat bilder inifrån lägenheten där 52-åringen tros ha bragts om livet. Åklagarsidan pekade bland annat på den stora mängd blodbesudlingar som återfunnits på väggar och golv i det äldre parets lägenhet, men också på de misstänktas kläder.

Åklagarsidan menar att det också är styrkt att man har försökt undanröja bevis genom att försöka städa på platsen.

Något eventuellt mordvapen har inte kunnat knytas till brottet, men flera vassa föremål – så som ett par yxor och flera knivar – har tagits i beslag, bland annat från den misstänkte 33-åringens bostad.

Något motiv till händelsen har inte kunnat klarläggas genom utredningen, har åklagaren Per Svensson tidigare uppgett till VF.

Samtal till 112

I rättssalen spelades samtalen till 112 upp. Det första ringdes strax före 09 på morgonen och i det hörs den misstänkte äldre mannen beskriva att han och hans sambo haft besök av grannen kvällen innan och att de misstänker att han fått i sig en stor mängd mediciner under natten.

”På morgonen hittade vi honom blodig och jävlig och alla tabletter uppätna”, säger han till larmoperatören.

Han säger att han och sambon somnat ifrån och inte vet vad som hänt under natten:

”Det ser ut som ett slagfält här.”

I samtalet påstår mannen att 52-åringen fortfarande andas som vanligt.

I ytterligare ett samtal som rings lite senare låter det annorlunda:

”Han är okontaktbar nu.”

”Full och vild”

När försvaret fick presentera sin sida av saken framhöll den misstänkte 33-åringens försvarsadvokat bland annat att den nu avlidne mannen kommit till lägenheten under den aktuella kvällen, att han varit ”full och vild och sprang runt i lägenheten och viftade med en kniv”.

Vad som hänt under natten påstår sig inte 33-åringen veta eftersom han själv har sovit.

33-åringen som misstänks för att ha mördat 52-åringen förnekar brott.
33-åringen som misstänks för att ha mördat 52-åringen förnekar brott.

När huvudförhandlingens första dag är avklarad uppger åklagare Per Svensson att parternas sakframställningar fortlöpt som förväntat.

– De uppgifter som vi ville lägga fram har vi lagt fram på det sätt vi ville och de uppgifter som försvaret lagt fram var vad vi förväntade oss, säger han.

Att det inte finns något mordvapen, vilken roll spelar det?

– Jag kan bara konstatera att vi inte kan bevisa om det har använts något tillhygge, men vi har en utförlig utredning i övrigt som vi menar visar att han mördats.

Hur ser du på chanserna till en fällande dom?

– Jag är av samma åsikt som när jag väckte åtal att jag förväntar mig en fällande dom.

Under tisdagen fortsätter huvudförhandlingen och då är det tänkt att de misstänkta personerna ska höras.

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättGeijersholmHagforsHotMordet i HagforsPer SvenssonVärmlands länVärmlands tingsrättÅklagareÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.