Hoppa till huvudinnehållet

”Ett ord som hör hemma i sopkorgen – det hade varit mer effektivt att visa er sorg”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Banderollen från en gruppering på ståplats i riktning Gustav Rydahl har rört upp känslorna, i flera läger.
Banderollen från en gruppering på ståplats i riktning Gustav Rydahl har rört upp känslorna, i flera läger. Foto: Johan Ekberg

VF-sportens krönikör Johan Ekberg om banderollen mot Gustav Rydahl och reaktionerna därefter.

”Håkan Loob är homosexuell”.

Så lät det på 80-talet från hela Hovet.

På 90-talet var ”Stå upp – som en RIKTIG man” en av de mest frekvent använda ramsorna på Färjestads ståplats och ni minns guldet 2006 då det en nidramsa från Frölundahåll var att ”Kåbergs flickvän heter Per Ledin”.

Som om det skulle vara något fel i att vara gay? Som att det skulle vara något fel i att inte vara en hård, tuff och icke-svaghetsvisande man?

Nej, såklart inte.

Ingen av de tre ramsorna sjungs längre, tack och lov har vi lärt oss ett och annat.


”Du kunde blivit en av våra stora – om du inte sålt dig som en hora”.

Det var budskapet från den nya supportergruppen Commando Carlstad Ultras i lördags.

Och vi får börja där, kring grupperna som gemensamt har kärleken till Färjestad BK. Där finns klassiska The Wolfpack, en supporterförening som finns som en samlande snarare än drivande kraft på ståplatsläktaren.

De som haft störst del i den sång- och röjkultur som växt fram, det är Bryggeriet som grundades för tio år sedan då tre utbrytargrupper gjorde gemensam sak. Det är därifrån capo (de som leder klacken) hämtats – det är de som i mångt och mycket styrt ståplatsläktaren i över tio års tid.

Men i somras dök en tredje grupp upp, alltså det CCU jag skrev om ovan, vilket till stor del är en utbrytarförening från Bryggeriet.

”Vi strävar inte efter att splittra den starka gemenskap som redan finns på kortsidan utan snarare erbjuda ett alternativ till de som verkligen brinner för att se ultraskulturen frodas i Karlstad”, beskrev de sig själva på sociala medier när de såg dagens ljus.

Medan det från ståplats i stort kom burop mot Gustav Rydahl och en ”Sopa, sopa, sopa”-ramsa då han visades ut i tredje perioden valde CCU även att visa sin besvikelse med en banderoll de flesta nog inte hade haft något emot – om det inte varit för hur den avslutades med ordet hora.

Jag har många gånger hyllad FBK:s ståplats, speciellt dess tifogrupp (ej inblandad nu) som varit så vansinnigt pricksäkra – som haft en fingertoppskänsla och en finess i många budskap.

Den här banderollen saknade det helt. Den var en resa tillbaka till 80-talets Hovet.

Dessutom pratade Rydahl själv om hur den bara gav honom mer energi, och frågar ni mig hade det varit mer effektivt att faktiskt beskriva hur ofantligt besvikna och ledsna det gjorde er när han skrev på för en av de värsta rivalerna snarare än att vända hem igen.

”Du var ju vår kung... Hur kunde du göra så här mot oss?”

Nog tusan hade det känts mer, nog tusan hade det givit honom en större klump i magen, nog tusan hade det även bättre beskrivit hur ni alla innerst inne kände där i våras.

För 2023 vet vi bättre än att ”RIKTIGA” män står upp och visar ingen smärta.

Det är okej att känna sig sviken. Det är okej att vara ledsen. Och det måste också få vara okej att känna olika saker.

Gustav Rydahl visas ut i tredje perioden och visar sin irritation mot domarna.
Gustav Rydahl visas ut i tredje perioden och visar sin irritation mot domarna. Foto: FREDRIK KARLSSON

Men efter matchen på lördagen startade VM i fingerpekning. Från båda håll.

”Så här kan det inte se ut, jag skäms över att vara Färjestadssupporter”, från ena sidan.

”Skärp dig, kan du inte hantera det där är hockey inget för dig”, från den andra.

Svart och vitt. Från båda sidor. Ingen vill visa minsta förståelse för den andra.

Vi hade samma diskussion när Victor Edvardsen för ett par år sedan efter Örebroderbyt drog igång ”Hata Örebro”-ramsan framför Degerforsklacken.

I ena ringhörnan, då som nu: De som tycker att supportrar bara ska heja på sitt eget lag, som inte ser hur skadeglädje över rivalers motgång.

Min önskan: Lite mer förståelse och fingertoppskänsla.

Fingertoppskänsla från ena ringhörnan, för bättre och mer finurligt än så där kan ni.

”Homosexuell” som nedsättande ord har vi kastat i sopkorgen – och där hör såklart ”hora” också hemma.

Förståelse från den andra kring att några supportrars budskap inte behöver representera en hel supporterskaras.

Förståelse att om man går på idrott en lördagskväll i vad som var den mest uppskruvade återkomsten för en spelare på över tio år, då kommer det gastas en del i arenan.

Förståelse kring att ”hata” betyder något annat i en idrottskontext – på samma sätt som ”chock” är något annat där mot ordets egentliga betydelse.

Hade ni – som jag – med er ert barn på hockey i lördags: I dagens ofiltrerade Youtubevärld har de hört orden förut. Ta tillfället i akt att faktiskt prata med ert barn, prata om ordens verkliga betydelse och hur de används.

Färjestad tar kraftigt avstånd från omtalade banderollen: ”Sådana uttryck hör inte till”FBK-fansens budskap till Rydahl – som fick sista ordet: ”Var inte taggad innan matchen”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrGustav RydahlHovetIshockeyKarlstadSportkrönikaThe WolfpackYoutubeÖrebro

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.