Hoppa till huvudinnehållet

Basketens jätteuppsving – klubben har 400 medlemmar: ”Sveriges snabbast växande”

Publicerad:
Reporter Oliver Thyberg
Oliver Thyberg
Oliver.Thyberg@nwt.se
BJ Kramer, från Hammarby, försöker täcka Noah Wiberg som planerar ett skott.
BJ Kramer, från Hammarby, försöker täcka Noah Wiberg som planerar ett skott. Foto: Tommy Pedersen

Det blåser minst sagt positiva vindar över Hammarö Basket. Aldrig tidigare har det spelats så mycket ungdomsbasket som just nu.

– Vi är Sveriges snabbast växande basketförening, säger Karolina Hjemqvist Mattsson.

Basketboom på Hammarö? Ja, så långt kan de sträcka sig.

I dag har klubben 16 ungdomslag och ett herr- och ett damlag i division två. För tio år sedan bestod hela Hammarö Basket av ett ensamt pojklag.

– Vi är en äldre klubb, fyller 50 år nästa år, men vi har blivit större på senare år. Just nu har vi vuxit med 60 procent de senaste åren. Vi är Sveriges snabbast växande basketförening, så det är mycket basket på Hammarö, säger Karolina Hjelmqvist Mattsson, som är ungdomsansvarig i föreningen.

Faktum är Hammarö är Sveriges näst baskettätaste kommun, efter Ockelbo, med störst ökning av aktiva idrottsutövare och har i dag cirka 400 medlemmar.

– Något som är jätteroligt. Vi har ett brett utbud av aktiviteter för alla.

Helgens USM-sammandrag för P09 är ett av flera bevis för att det har hänt något med ungdomsbasketen. Verksamheten sväller.

Karolina Hjemqvist Mattsson har märkt ett uppsving för sporten bland yngre.
Karolina Hjemqvist Mattsson har märkt ett uppsving för sporten bland yngre. Foto: Tommy Pedersen

– Nyckeln är att vi fokuserar på motionsbasket, eftersom basket kan spelas under hela livet. Vi har många basketspelare som har flyttat till oss från Uppsala, Östersund, Karlstad med mera, och när de får barn så stannar de i föreningen, konstaterar hon som själv är mamma till sex basketspelare.

Inte nog med att populariteten för sporten ökat på Hammarö, antalet lag i USM för årets säsong var även det rekordhögt. Förra året deltog totalt 248 lag, medan siffran i år har ökat till 267, vilket motsvarar en ökning på nästan 8 procent.

– Det är första gången som Hammarö har ett helt eget lag med pojkar födda -09 som deltar. Samtidigt var även våra flickor i Borås i går. Vi har tidigare deltagit i USM, både förra året och även i år, men förra gång tillsammans med Arvika Basket.

Tuff match

P09 tog emot Hammarby i match 3 av 3 i USM omgång 1 under söndagen och stod till slut som vinnare, efter en stenhård match mot Stockholmskillarna där Hammarö lyckades knipa segern med sju poängs marginal, och en gedigen laginsats.

En som bidrog till poängskörden var Noah Wiberg som med sitt skytte sköt sönder Hammarbys chanser till vinst.

– Vi vann och det gick bra. Hammarby var ett tufft lag att möta. Vi kämpade hela laget, så det kändes riktigt bra, säger Noah, som bara spelat basket i två år.

Vad är det bästa med basket?

– Man kan ha drömmar och ta sig långt, säger han och har en tydlig målsättning i sikte:

– Att bli bättre och fortsätta så länge jag kan. Det är väldigt kul med basket.

Ord som går direkt in i hjärtat på Karolina Hjelmqvist Mattsson. Utmaningen är trots allt att få ungdomarna att fortsätta spela när de ska upp till seniorspel.

– Vi har en akademi för dig som går i högstadiet där du kan gå utbildningar och stanna som ledare även om du skulle sluta spela, antingen döma eller leda barnlag.

Så nog finns det liv i Hammarö Basket.

Tack vare den positiva utvecklingen i föreningen fick Hammarö Basket chansen att arrangera gruppspelet i USM under helgen. Här är Emanuel Eze med bollen.
Tack vare den positiva utvecklingen i föreningen fick Hammarö Basket chansen att arrangera gruppspelet i USM under helgen. Här är Emanuel Eze med bollen. Foto: Tommy Pedersen

Artikeltaggar

Arvika BasketBasketHammarby IFHammaröHammarö BasketKarlstadOckelboSportUSM

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.