Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill lämna Folkets Park-föreningen: ”Fyller ingen funktion egentligen”

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Arvika kommun vill lämna Arvika Folkets Park.
Arvika kommun vill lämna Arvika Folkets Park. Foto: Helena Karlsson

Arvika kommun har i alla år varit medlemmar och andelsägare i Arvika Folkets Park. Men nu kan det bli slut med det.

Enligt ett förslag till kommunledningsutskottet ska kommunen begära utträde ur föreningen.

Det har inte saknats turer kring Arvika Folkets Park under senare år och Arvika kommun har varit i högsta grad delaktiga i många av dem. Inte minst då det för några år sedan var på tapeten att kommunen skulle köpa Parkhallen för en krona – vilket dock aldrig genomfördes – men också gällande kommunens stöd till föreningen, som har varit ifrågasatt.

Under de senaste två åren har även kommunens beslut om att skicka representanter till årsmötet blivit föremål för politiska diskussioner i Arvika, eftersom de besluten har tagits under stor tidspress.

”Någon vits eller inte”

När kommunen nu har som förslag att lämna föreningen så är det dock inte de tvister som varit som ligger till grund, enligt Peter Söderström (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Nej, det var ingen speciell anledning egentligen, utan vi gav ett uppdrag att utreda till förvaltningen att kika på om det är någon vits att vi är med eller inte. Vi är ju inte andelsägare i några andra föreningar, så det är lite unikt det här, och då tyckte vi att man borde titta på det, säger han.

Peter Söderström (S), ordförande i kommunstyrelsen i Arvika.
Peter Söderström (S), ordförande i kommunstyrelsen i Arvika. Foto: Tommy Pedersen

Och enligt den utredning som gjorts så är det alltså ingen större vits för kommunen att vara med i Arvika Folkets Park som andelsägare.

– Nej, det fyller ingen funktion egentligen. Vi har ett borgensåtagande gentemot dem, men det har vi kvar ändå, och det blir heller ingen skillnad för föreningens möjligheter att söka bidrag. Så att lämna är ett förslag i alla fall som vi nu lägger fram, sedan får vi se vad kommunledningsutskottet säger, säger Peter Söderström.

Renare mot andra

Arvika kommun äger i nuläget 18 insatser på 100 kronor vardera i föreningen, vilket är cirka tio procent av det totala ägandet i Arvika Folkets Park.

Om kommunen väljer att lämna föreningen så ser Peter Söderström att en del av de frågor som tidigare har väckts kring kommunens medlemskap försvinner.

– Ja, skulle någon tycka att vi är jäviga till exempel så försvinner ju det argumentet. Och sedan blir det renare mot andra föreningar också att vi inte är inblandade på det här viset. Då är det bättre att kanske inte ha föreningsengagemang på det viset, säger han.

Marika Jakobsson, ordförande i Arvika Folkets Park.
Marika Jakobsson, ordförande i Arvika Folkets Park. Foto: Elin Larsson

”Fritt att lämna”

På Arvika Folkets Park känner man inte till kommunens planer på att lämna föreningen, men beskedet tas med ro av ordföranden Marika Jakobsson.

– De har pratat om det i flera år och jag tror att de har haft sitt medlemskap mest för att få insyn. Men det är ingen katastrof för oss om de lämnar, utan det är såklart fritt att lämna om man vill. Det kan jag inte ha några åsikter om, säger hon.

Om kommunen beslutar att lämna Arvika Folkets Park så ska de enligt tjänsteskrivelsen begära utträde ur föreningen vid utgången av räkenskapsåret 2023.

Läs också

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunFöreningslivKommunstyrelsenMarika JakobssonParkhallenPeter SöderströmPolitikSamhälleSocialdemokraternaUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.