Hoppa till huvudinnehållet

SD-nej kan fälla assistansförslag: ”Vi tycker det är en dålig idé”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Runar Filper (SD) hänvisar också till en statlig utredning som, enligt honom, föreslår att kommunerna ska fortsätta att utföra personlig assistans om den enskilde begär det.
Runar Filper (SD) hänvisar också till en statlig utredning som, enligt honom, föreslår att kommunerna ska fortsätta att utföra personlig assistans om den enskilde begär det. Foto: Håkan Strandman

Sverigedemokraterna tycker inte att Sunne kommun ska lägga ut personlig assistans på privata aktörer.

Vilket kan innebära att förslaget faller.

– Vi tycker att valfriheten är det viktigaste, säger Runar Filper (SD).

Det har debatterats flitigt, förslaget om att lägga ut personlig assistans på privata aktörer, sedan det hanterades av socialutskottet i slutet av augusti. Ärendet är bordlagt i väntan på en djupare utredning.

Sverigedemokraterna har träffat personal och brukare och nu bestämt sig för att ta ställning. Genom att ta bort det kommunala alternativet, som ursprungsförslaget framförde, skulle den individuella valfriheten inskränkas, anser Runar Filper vars SD nu alltså meddelar att de inte kommer rösta för att förslaget genomförs.

– Vi tycker att det är en dålig idé. Vi kommer rösta mot styret i frågan och det är i så fall spiken i kistan för det förslaget, säger han.

Oklart hur C står sig

Han syftar på att SD tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet tillsammans skulle få majoritet i fullmäktige, men det är ännu inte helt känt hur Centerpartiet ställer sig.

Partiet började vackla i sin hållning efter att kritiken mot förslaget kom och begärde, likt det som nu görs, ytterligare risk- och konsekvensanalyser av läget.

Och det är också det arbetet som kommunalrådet Henrik Frykberger (M) inväntar innan frågan lyfts på nytt i kommunstyrelsen.

– Jag kommer avvakta vår förvaltnings utredning och kommer därefter ta ställning till hur vi går vidare. Det som alla verkar jämföra med är hur det ser ut idag. Så som det ser ut idag kommer det inte se ut länge till alldeles oavsett hur vi går vidare eftersom 11-timmarsregeln som vi som offentlig aktör måste anpassa oss efter, säger han och reflekterar kring SD:s ställningstagande.

Kommunalrådet Henrik Frykberger (M) avvaktar fortsatt den pågående utredningen rörande förslaget.
Kommunalrådet Henrik Frykberger (M) avvaktar fortsatt den pågående utredningen rörande förslaget. Foto: Daniel Olausson

– Jag kan bara konstatera att vissa partier väljer att ta ställning innan det ens finns ett färdigt underlag att ta ställning till. Därmed så är ju då det viktigare för dem att fånga en upplevd opinion än att respektera förvaltningens arbete att utreda för- och nackdelar.

I fullmäktige skulle ju rent teoretiskt S, C och SD ha majoritet i frågan mot förslaget, vad tänker du om det?

– Vi får väl se hur det går med åsikterna när det finns ett underlag som inte är anonyma insändare och partsinlagor.

Sunne kommun har sitt nästa kommunstyrelsesammanträde den 9 november.

LÄS MER:

Läs också

Artikeltaggar

CenterpartietFörvaltningHenrik FrykbergerKommunstyrelsenModeraternaPersonlig assistansRunar FilperSamhälleSocialdemokraternaSunneSverigedemokraternaUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.