Hoppa till huvudinnehållet

Man hyllade SD på torget – och skyllde på GW: ”Kommer gasa ihjäl invandrare”

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Tommy Andersson

Framför åtminstone 20 personer skrek den 69-årige mannen att invandrare förstör landet.

För det åtalas han nu för hets mot folkgrupp – och ofredande mot två kvinnor som försökte ingripa.

Mitt i juni i år befann sig en 69-årig man på Stora torget i Karlstad. Enligt åtalet mot honom ska han bland annat ha skrikit att invandrare förstör landet med skjutningar, att det är bra att Sverigedemokraterna finns och att de kommer ”gasa ihjäl invandrare som Hitler gasade ihjäl judarna”.

Han ska i samma veva ha pratat högljutt till en minderårig flicka – och bland annat sagt att han ville göra alla brunögda personer till blåögda – som verkade uppfatta situationen som obehaglig, varpå två kvinnor ingrep. Mot dem ska mannen ha fortsatt skrika.

I förhör förnekar han brott och säger att han inte kommer ihåg så mycket, eftersom han hade druckit mycket vid tillfället.

– Jag hade nog fått pension så det blev lite mycket, säger han i förhöret.

Han säger också att det inte var hans mening att uttrycka sig på det sättet som beskrivs och att det inte är likt honom.

– Som Leif GW Persson sa så var 95 procent av alla skjutningar från invandrare. Men det var inte jag som sa det, utan han.

– Hur är din inställning till personer med mörkare hy? frågar förhörsledaren.

– Inget emot dem, har aldrig haft problem med dem.

Artikeltaggar

Adolf HitlerBrottBrott, lag och rättFörhörHets mot folkgruppKarlstadLeif GW PerssonOfredandeStora torgetSverigedemokraternaÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.