Hoppa till huvudinnehållet

Elin, 33, får sjunga med Lasse Stefanz på CCC: ”Trodde inte det var sant”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Först på söndag, inför konserten i Karlstad, får Elin Vång träffa bandet. ”Refrängen kan man ju, det är versen jag ska sjunga som jag har fått öva in”, säger hon.
Först på söndag, inför konserten i Karlstad, får Elin Vång träffa bandet. ”Refrängen kan man ju, det är versen jag ska sjunga som jag har fått öva in”, säger hon. Foto: URBAN ANDERSSON

Samma år som Elin Vång från Kil föddes fick Lasse Stefanz tidernas Svensktoppshit med duetten "De sista ljuva åren".

Gissa vem som får gästa sångaren Olle Jönsson när gruppen framför låten på Karlstad CCC på söndag?

– När de ringde trodde jag inte det var sant, säger 33-åringen.

Det är inför den nyss inledda turnén som Lasse Stefanz lanserat en talangjakt på den egna hemsidan, där en lokal begåvning i varje stad utses till Olle Jönssons duettpartner när det omåttligt populära dansbandet framför publikfavoriten "De sista ljuva åren".

– Det var min pappa som såg det, och han sa att om inte du skickar in en ansökan så gör jag det, säger Elin Vång, som till vardags jobbar inom hemtjänsten i Sunne.

– Jag har väl sjungit privat mest, på bröllop, begravningar och dop. Vi hade även ett countryband ett tag, High Mountain hette vi, fortsätter hon.

Att "De sista ljuva åren" blev en stor hit samma år som hon föddes, gör det lite extra speciellt, tycker hon.

– Min mamma är dessutom Lasse Stefanz-fanatiker och har varit det under hela min uppväxt. Jag tycker själv om dem, har fastnat för vissa låtar. De senaste åren har de gjort lite nya grejer med ett mer ungdomligt stuk så det har blivit att man har lyssnat på det.

Familjen och pojkvännen kommer att sitta i publiken på söndag, berättar Elin Vång. ”Jag är jättenervös.”
Familjen och pojkvännen kommer att sitta i publiken på söndag, berättar Elin Vång. ”Jag är jättenervös.” Foto: Privat

Några repetitioner tillsammans med bandet blir det inte, men Elin Vång ska infinna sig på CCC i god tid innan konserten på söndag.

– Refrängen kan man ju, det är versen jag ska sjunga som jag har fått öva in.

Känns det nervigt?

– Ja, gud ja. Alltså, när de ringde trodde jag inte det var sant. Det måste vara någon som ringer och skojar, tänkte jag. Det är ju så mycket bluff överallt nuförtiden. Så jag sa till mina nära, att vi ropar inte hej förrän jag har fått det utlovade mejlet med all info.

I publiken kommer Elin Vångs föräldrar, två bröder och pojkvän sitta.

Olle Jönsson har uttryckt en önskan om att få höra låten på en massa olika dialekter under turnén, blir det värmländska i Karlstad?

– Haha, jag har faktiskt försökt att sjunga den på ren värmländska, men det lät inte så bra kan jag säga. Så nej, jag försöker mig nog på någon sorts rikssvenska.

Har du några förhoppningar om att detta kan leda till något?

– Det vore ju väldigt roligt om det gjorde det. Jag är uppväxt med sången, sjunger inte bäst, men inte som en kråka heller. Men leder det inte till "fame" livet ut så blir det åtminstone en kul grej att ha varit med om.

Dansbandsbråk

"De sista ljuva åren" har de senaste åren även stått i centrum för ett stort dansbandsbråk, med Olle Jönsson på ena sidan, och Lasse Sigfridsson som sparkades från bandet för drygt tio år sedan, på den andra. Jönsson vägrar numer sjunga låten tillsammans med countrysångerskan Christina Lindberg, som medverkar i originalet. Detta efter att Lindberg och Sigfridsson gjort låten tillsammans under sina egna turnéer.

När VF pratar med Olle Jönsson inför konserten i Karlstad är han inte intresserad av att älta några kontroverser.

– Det är bara så det har blivit. Men å andra sidan, jag bjuder på det. Vi har haft stor nytta av låten och sedan har den levt sitt eget liv. Man får tycka vad man vill om det.

Vad har låten betytt för er?

– Den betyder allt, den öppnade dörrarna till de finare rummen.

”Sjunger Elin på värmländska så sjunger jag på skånska”, säger Olle Jönsson.
”Sjunger Elin på värmländska så sjunger jag på skånska”, säger Olle Jönsson. Foto: Magnus Andersson/TT

Olle Jönsson pratar däremot länge och gärna om Lasse Stefanz relation till Värmland.

– Vi har spelat där mycket. Jag tror vi gjorde fyra till sex jobb om året på Sandgrund när det begav sig, och det var alltid fantastiskt. Vi har en stor kärlek till Värmland och Karlstad. Med Klarälven som ligger och rinner rakt igenom landskapet.

Ett av hans senaste besök var när Sven-Erik Magnusson begravdes.

– Jag tänkte att är det någon begravning jag ska vara med om, så är det Sven-Eriks. Han var en hjälte för mig. Det var han som fick mig att börja sjunga när jag var tolv, tretton år. Fortfarande står han som en galjonsfigur för mig inom den här musikgenren. Jag tycker att han står för sig själv där. En fantastisk artist.

”Ska ta väl hand om henne”

Olle Jönsson berättar att ungefär 200 duettaspiranter sökt sig till talangtävlingen, varav tolv får chans att uppträda med bandet under turnén.

– Elin föddes ju in i den här låten kan man säga. Hennes mamma satte den på repeat i två år, har hon sagt. Hon blev väl närmast indoktrinerad från födseln, så texten ska hon inte behöva missa på. Sen är det väl om nerverna håller, men vi ska ta väl hand om henne! Det kan ju bli en ny karriär, det vet man inte. Det behövs lite fler kvinnliga sångare inom min genre.

Söndagens konsert med Lasse Stefanz startar klockan 18.

Sven-Ingvars nya skiva – låt för låt: ”Vi leker musik, det är väl det allt handlar om?”

Artikeltaggar

ArtisterBegravningKarlstadKarlstad CCCKlarälvenKonserterLasse StefanzMusikNöje/KulturOlle JönssonSandgrundSven-Erik MagnussonSångVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.