Hoppa till huvudinnehållet

Vändningen: Nej till veganmat i skolan – ”Inte tillräckligt med näringsämnen”

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Någon vegansk mat blir det inte i skolan i Arvika nu heller.
Någon vegansk mat blir det inte i skolan i Arvika nu heller. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förslaget var att Arvika kommun skulle införa veganmat som specialkost för högstadie- och gymnasieelever. Men när politikerna beslutade i frågan blev det nej.

– Det blev en av våra längsta diskussioner någonsin, säger Mona Smedman (C), ordförande i vård- och omsorgsutskottet.

Frågan om att införa vegankost i skolan lyftes i Arvika redan 2021, men efter att förslaget då röstades ned av politikerna gjordes en ny utredning av kostverksamheten. En utredning som nu i höst landade i att vegankost förvisso är problematisk, eftersom det krävs mer mat för att man ska få i sig alla nödvändiga näringsämnen, men där det å andra sidan rörde sig om billigare mat, så det skulle inte innebära någon merkostnad för kommun.

När vegankostfrågan åter hamnade på politikernas bord under torsdagen så var förslaget att vegankost skulle kunna införas för högstadie- och gymnasieelever, däremot inte för elever i de yngre årskurserna.

Nej igen

Men politikerna valde alltså att säga nej igen.

– Ja, och det var ett enigt utskott som tog det beslutet. Men det blev en väldigt lång diskussion, eftersom vi nog alla tyckte att det här var svårt, säger Mona Smedman.

Mona Smedman (C) är ordförande i vård- och omsorgsutskottet, som under torsdagen beslutade att säga nej till veganmat i skolan.
Mona Smedman (C) är ordförande i vård- och omsorgsutskottet, som under torsdagen beslutade att säga nej till veganmat i skolan. Foto: Anton Eriksson

Varför säger ni nej?

– Det vi fastande för var att vegansk kost inte innehåller alla näringsämnen i tillräckligt stor mängd, även om man berikar maten.

Och på vilket sätt är det ett problem?

– Då blir det så många fler delar som kommer in. Man måste verkligen se till att föräldrar vet vad det handlar om och skolhälsovården måste följa det så att tillväxtkurvor inte avstannar. Ja, det blev många inspel i den diskussion som vi hade och då landade vi i det här beslutet.

Vad ska de som är veganer äta då?

– Arvika kommun tillhandahåller alltid vegetarisk kost i alla skolor.

Men inte vegansk då alltså?

– Nej, inte vegansk. Men vegetarisk finns alltid.

Efter två års analys – nu öppnar kommunen för vegankost i skolanVegankost gör comeback i skolmatsalen – efter förslag från Karlstadsbo

Artikeltaggar

ArvikaBeslutCenterpartietMat och dryckMona SmedmanPolitikUtredningarVeganism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.