Hoppa till huvudinnehållet

Exet vägrar medverka i Lerins nya tv-serie: ”Han vill inte träffa mig mer”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Lars Lerins nya tv-serie spelades in i norska Lofoten i augusti.
Lars Lerins nya tv-serie spelades in i norska Lofoten i augusti. Foto: Tommy Andersson

I januari sänds Lars Lerins nästa tv-serie. Inspelad i augusti på Lofoten handlar den liksom föregångaren "Vägen ut med Lars Lerin" om beroende och medberoende, med två medverkande från Värmland.

SVT:s ambition var att få Lerins ex Yngve Henriksen att medverka, men där gick man bet.

– Han vill inte träffa mig mer, säger Lerin.

Sex avsnitt ska det bli och Lars Lerin beskriver återkomsten till Lofoten som mycket utmanande. Han lämnade den nordnorska ögruppen vid millennieskiftet och har tidigare både skrivit och pratat om den svåra tiden och uppbrottet från konstnären Yngve Henriksen, som han levde med i tolv år.

Var det lite som att återkomma till brottsplatsen?

– Du vet, att gå förbi ens eget hus och inte ha nyckel till att gå in, det är faktiskt inte så lätt.

”Det var blankt nej”

Yngve Henriksen bor kvar i huset, och SVT gjorde vissa ansträngningar för att få honom att medverka i tv-serien.

– Ja, det gjorde de, de försökte få honom att medverka, men det var blankt nej där. Han vill inte träffa mig mer. Och det förstår jag. Jag var inte så rolig att ha att göra med. Men det känns ju, det gör det. Det är därför jag har gruvat mig för att åka tillbaka och möta allting.

Även om Lars Lerin har förståelse för Henriksens nej, kan han tycka att tillräckligt mycket vatten runnit under broarna.

– Det är 23 år sedan jag flyttade därifrån och man måste se saker ... Jag kan inte prata i hans sak, men den bitterheten är inte så lyckad att gå omkring med heller. Då är det kanske bättre att försöka se hur sjuk jag var. Hade jag varit klar i huvudet så hade jag ju inte kunnat bete mig på det viset jag gjorde.

”Himla fina miljöer”

Återseendet av Lofoten var samtidigt dubbelt, menar han. I november kommer Lerin med en ny konstbok om platsens betydelse för honom.

– Jag mådde ju så dåligt däruppe, jag hade ett sådant fruktansvärt liv där. Samtidigt är det ju så himla fina miljöer, och jag fick nya intryck. Jag hade ju tänkt att jag skulle sluta måla från Lofoten, men jag kan liksom inte låta bli. Även om just Svolvær är så förändrat. Moderniserat och sönderbyggt, med hotell överallt.

Yngve vet och förstår att du är en annan person i dag?

– Det vet han ju, och då borde han kanske ... Men jag har liksom förstört honom vet du, på något sätt.

Lars Lerin har genom åren försökt och även lyckats bearbeta den svåra perioden.

– Så jag har nog lagt skuld och sådana känslor bakom mig. Men, det är klart att det kan komma upp glimtar för mig av eländet. Särskilt i början när vi kom dit nu, och jag visste att jag hade hela månaden kvar. Gud alltså, jag trodde aldrig det skulle ta slut.

Foto: Tommy Andersson

Två värmlänningar med

Det är SVT som har handplockat de medverkande, som består av människor med beroendeproblematik, men även deras anhöriga. Lars Lerin har dock fått med två värmlänningar i programmet, berättar han. Ingen av de medverkande figurerade i hans tidigare tv-serie "Vägen ut med Lars Lerin.

– Jag trodde att det skulle bli en engångsgrej, det programmet, att det inte gick att göra något mer kring ämnet. Men SVT ville så himla gärna göra någonting mer kring det.

Kan ens erfarenheter hjälpa andra, är det bra, menar han.

– Det går ut mycket på det. Man kan inte behålla det man har om man inte ger bort det, finns det ju ett uttryck som heter. Man får dela med sig av det här, sprida budskapet, men inte pracka på någon något. Bara visa hur man själv gjort. Den här gången är det lite mer fokus på de anhöriga. Sjukdomen drabbar ju även människorna runtomkring. I mitt fall höll jag det väldigt mycket för mig själv, man kan säga att jag koncentrerade mig på att förstöra livet för den jag levde ihop med, inte så många andra. Men desto värre för honom då.

Lars Lerin öppnar även för en fortsättning med lärlingarna i SVT.

– Det tror jag nog att det kanske ska bli så småningom. Men kanske inte bara med dem, utan att det blir i något lite bredare sammanhang.

Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Etik och religionGudKonstLars LerinLofotenSvolværSVTTV-serierVägen ut med Lars LerinVärmlands länYngve Henriksen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.