Hoppa till huvudinnehållet

Ejdsell om osannolika FBK-kvitteringen: ”Det har jag nog faktiskt aldrig sett förut”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Victor Ejdsell jublar tillsammans med 1-1-skytten Marcus Nilsson.
Victor Ejdsell jublar tillsammans med 1-1-skytten Marcus Nilsson. Foto: SIMON ELIASSON

I underläge inför sista – och utan mål.

Det blev till sist 1–2 och strafförlust – men Färjestad fick med sig ett mål och en poäng i toppmötet borta mot Luleå efter en osannolik kvittering.

– Gôtt att se att det finns där, säger Victor Ejdsell som tar med sig flera lärdomar till kommande Luleåmöten.

2019 – då var senaste gången som Färjestad vann borta mot Luleå i grundserien.

Lägg till slutspel – och FBK har bara en vinst i Norrbotten på fyra år.

Och även om just den segern var synnerligen speciell, sjunde avgörande SM-finalen 2021, så är Luleå som motståndare ett av de tuffare för Färjestad.

– Det var precis som vanligt när man är här. Det är väldigt svårt att skapa något, det handlar mer om att bygga upp momentum i matchen, säger Victor Ejdsell och pratar om en tillknäppt matchbild med två lag som körde på.

– Det vi kunde ha gjort lite bättre är att tagit oss in framför kassen. Det är uppenbart att det är där målen görs mot Luleå. Så kanske att vi kunde gjort ett lite hårdare jobb för att ta oss in där.

Så sant som det är sagt.

För efter två perioder var det ett Luleå som hade ledningen med 1–0 och som hade ett även spelmässigt grepp om matchen. Men då växlade FBK upp och började skapa allt mer mot Matteus Ward i Luleåkassen.

”Var ingen bomb”

Och Victor Ejdsell, han gjorde precis det FBK borde gjort mer. Tog sin in framför kassen och skapade skymning till 1–1-kvitteringen.

– Precis! De spelar på ett sätt som gör att man, när man åker in framför kassen, faktiskt får lite tid. Just det gäller det att använda mot dem. Det är ingen bomb från ”Lilliz” direkt, säger han om lagkamraten vars fulla namn är Marcus Nilsson.

För det var han som avlossade skottet som gav 1–1.

Har du någonsin sett honom skjuta ett slagskott från blå förut?

– Haha, nej det har jag nog faktiskt inte gjort.

Marcus Nilsson jublar efter 1-1-målet.
Marcus Nilsson jublar efter 1-1-målet. Foto: SIMON ELIASSON

För slutdelen av matchen, den var Färjestads.

– Det vi kunde gjort tidigare var att spela lite enklare för att ta oss till anfallszon mer. För tar vi oss dit, då sköter vi oss oftast ganska bra. Men vi spelar mot ett lag som är jäkligt bra att hålla det tätt – det var ingen lätt uppgift.

Hur starkt är det att kvittera och få med sig poäng?

– Det är gôtt att se att det finns där. Vi skapar nästan tillräckligt för att göra fler än ett. Skönt att få med sig en pinne, vi kunde åkt härifrån med fler men kunde också åkt hem utan.

På tal om att resa: FBK-flyget var en och en halv timme försenat till Luleå och matchen försenades med tio minuter då FBK anlände så sent.

– Visst, det störde lite rutiner och det blev lite stressigt innan. Men vi hann ut och köra lite på isen så det var inga större problem. Det var inget som vi behöver klaga på i alla fall.

”Nöjd med prestationen”

Och klaga, det gjorde inte heller Tomas Mitell efter insatsen.

Trots förlusten var FBK-tränaren nöjd med mycket.

– Jag är nöjd med prestationen totalt sett. Det är nästan att man skulle önska tre poäng eller i alla fall två. Det är ett bra Luleå på andra sidan, säger han och fortsätter:

– Vi spelar helt okej första 30 minuterna men sen tar vi över mer och mer. De är väldigt bra defensivt, tar inte så mycket risker och är väldigt nöjda med att ha långa anfall. Det jag saknade först halvan var lite intensitet, framför allt från forwards. Men efter att vi fick powerplay och momentum tycker jag inte vi släppte det.

Max Lagacé gjorde en ny bra insats i mål.
Max Lagacé gjorde en ny bra insats i mål. Foto: SIMON ELIASSON

Färjestad är kvar i serieledning, nu dock vara två poäng före Skellefteå och med Luleå fyra pinnar bakom som trea. Poängen fick man efter att Mitell vaskat om rejält i formationerna inför sista perioden.

– Vi hade inte skapat supermycket och ville väcka liv i det, gå för det direkt. De är svåra att skapa ordentligt med chanser så vi ville prova, få momentum direkt. Och det fick vi, vi gör en väldigt bra sista.

Räds inte anmälan

Man inledde den i boxplay efter att Joakim Nygård åkt ut för ett slag mot suspensoaren på Oskari Laaksonen med sekunder kvar av andra.

Domarna dömde först matchstraff, men efter videogranskning ändrade de till en tvåa.

Även om det är löst är det ett slag mot skrevet, någon oro att han kan anmälas?

– Nej, det har jag svårt att se. Rörelsen kommer inte heller nerifrån utan det är som ett rappt slag – och som du säger inte hårt. Jag kan tycka att det var precis på gränsen att det ens skulle vara en tvåa, säger Mitell.

FBK kom tillbaka och räddade poäng i toppmötet: ”Fingertoppskänsla av Mitell”
Alla man på däck när FBK-målet ska försvaras.
Alla man på däck när FBK-målet ska försvaras. Foto: SIMON ELIASSON
Luleås värmlänning David Lilja jublar efter straffmålet.
Luleås värmlänning David Lilja jublar efter straffmålet. Foto: SIMON ELIASSON

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyTomas MitellVictor Ejdsell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.