Hoppa till huvudinnehållet

Efter två års analys – nu öppnar kommunen för vegankost i skolan

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Skolan i ARvika kan komma att erbjuda veganmat i skolan framöver.
Skolan i ARvika kan komma att erbjuda veganmat i skolan framöver. Foto: Helena Landstedt/TT

Hösten 2021 lyftes frågan om vegankost i skolan till politikerna i vård- och omsorgsutskottet i Arvika.

Då blev det nej, men nu lyfts frågan igen.

– Och nu kanske det är dags, säger Mona Smedman (C), ordförande i utskottet.

Det har nu gått snart två år sedan frågan om vegankost först lyftes i Arvika kommun. Då hängde frågan ihop med att Karlstads kommun nyligen tagit ett beslut i precis samma ärende och att vegankost skulle införas i skolorna i Karlstad från hösten 2022.

Men 2021 var inte vård- och omsorgsutskottet i Arvika redo att säga ja till vegankostens inträde.

– Då sa vi nej, för det fanns inte med i våra riktlinjer, säger Mona Smedman.

Fördjupad analys

Istället bestämdes det att kostverksamheten skulle få i uppdrag att ta fram en fördjupad analys av vad det skulle innebära om man införde vegankost i skolan och förskolan. Den är nu klar och under torsdagen ska politikerna i utskottet besluta om ifall det blir vegankost i Arvika framöver eller ej.

Mona Smedman (C), är ordförande i vård- och omsorgsutskottet som har hand om kostenheten i Arvika kommun.
Mona Smedman (C), är ordförande i vård- och omsorgsutskottet som har hand om kostenheten i Arvika kommun. Foto: Peter Bäcker

– Vi får se vad utskottet säger i ärendet och det måste rymmas inom budget. Om det kommer att införas så blir det någon form av specialkost som man får ansöka om att få, säger Mona Smedman.

I den analys som har gjorts föreslås också att vegankosten till en början bara ska erbjudas inom högstadie- och gymnasieskolorna i kommunen.

– Det beror på att det inte är säkert att man får i sig alla näringsämnen i tillräckligt stor mängd med vegankost och då har vi ett ansvar i och med skolhälsovården, säger Mona Smedman.

På prov

I utredningen som gjorts konstateras att det behövs större mängd mat av vegankost för att man ska få i sig alla näringsämnen, vilket kan vara ett problem för mindre barn. Därför vill man börja med de äldre barnen.

– Sedan kommer jag att vilja att det ska bli ett tillägg också att vi ska göra en utvärdering av det här så att vi följer det och ser hur det går, säger Mona Smedman.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBeslutCenterpartietGymnasieskolanKarlstadMona SmedmanVeganismVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.