Hoppa till huvudinnehållet

Politisk oenighet om det 100 meter höga trähotellet: ”Det finns bättre platser”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Det 100 meter höga trähotellet är tänkt att ligga bredvid Stadsbiblioteket i Karlstad.
Det 100 meter höga trähotellet är tänkt att ligga bredvid Stadsbiblioteket i Karlstad. Foto: Illustration: Wingårdhs arkitektkontor

Nu ska det ritas för det 100 meter höga trähotellet på Sandgrund.

Men beslutet togs av en oenig politisk facknämnd.

Karlstads borgerliga allians vill utlysa en tävling om vad som är lämpligt att bygga på platsen.

Som VF har berättat om tidigare vill Arthur Buchardt och AB Invest bygga världens högsta trähus på parkeringen granne med Stadsbiblioteket. För att det ska bli verklighet krävs att Karlstads kommun ritar en ny detaljplan för tomten. Den nuvarande tillåter bara parkering och parkmark.

Stadsbyggnadsnämnden gav på onsdagen förvaltningen i uppdrag att börja skissa på en ny plan. Men det krävdes en omröstning där det grönröda styret, med stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, segrade med 7-4 över Karlstads borgerliga allians (M+L+KD).

– Det är spännande med höga hus i trä i centrala Karlstad, men det ska vara på rätt plats och med rätt förutsättningar. Jag anser inte att den utvalda ytan på Sandgrund är det. Det finns bättre platser, säger Niklas Wikström (L), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Den borgerliga alliansen röstade för att utlysa en markanvisningstävling, som omfattade parkeringsytorna på båda sidor om Östra torggatan, för att ge fler aktörer chansen.

– Jag har respekt för att man kan ha den uppfattningen, men en markanvisningstävling är en fråga för teknik- och fastighetsnämnden, säger Anders Tallgren (S), ordförande i nämnden.

Han blev förvånad över oppositionens utspel.

– Det är en klar signal från partier som tidigare varit måna om att välkomna intressenter och etableringar och ibland kritiserat oss för att inte hänga på allt. Vi noterar och beklagar scenförändringen.

Anders Tallgren fortsätter:

– Det är en tuff konjunktur nu och då kommer det en extern part och vill göra en investering på 600 miljoner och ta kostnader för planarbete. Jag måste säga att jag är överraskad.

Politikerna grottade inte ner sig i detaljer. Det sker i planarbetet som beräknas ta ett år.

– Vi går in i det här med en positiv ansats utan några utfästelser. Nu startar ett förutsättningslöst planarbete med frågor som om höjden, utformning, ytor runt om, parkering, strandskydd och översvämning.

Just höjden kan bli en kuggfråga då enligt kommunens policy får ingen byggnad i Tingvallastaden vara högre än Domkyrkan.

– Stadssiluetten får bli en levande diskussion inom politiken, inom förvaltningen, med aktören och med Karlstadsborna, säger Anders Tallgren.

Niklas Wikström har sin åsikt klar.

– Området vid Sandgrund med Värmlands museum, Biskopsgården, Lerinmuseet, alla grönytor och Klarälven är en unik stadsmiljö som vi vill värna om. Risken är att ett högt punkthus skulle bli fult. All annan bebyggelse är ganska låg.

Karlstads borgerliga allians kommer inte släppa inte frågan om en markanvisningstävling.

– Hur markanvisningsprocessen ska gå till får teknik- och fastighetsnämnden hantera, säger Anders Tallgren.

Arthur Buchardt om planerna på megahotellet i trä: ”Hoppas de flesta blir positiva”Norsk investerare vill bygga nytt superhotell vid Sandgrund: ”Ska bli 100 meter högt”

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenDetaljplanerKarlstadKarlstads kommunLerinmuseetNiklas WikströmParkeringPolitikSandgrundSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.