Hoppa till huvudinnehållet

Inga-Lill isolerades efter skyfallet: ”Tur att jag hade veckohandlat”

Publicerad:
Inga-Lill Ryman isolerades ett dygn efter det kraftiga skyfallet i augusti, men någon oro infann sig aldrig, enligt egen utsago.
Inga-Lill Ryman isolerades ett dygn efter det kraftiga skyfallet i augusti, men någon oro infann sig aldrig, enligt egen utsago. Foto: Privat

Regnet spolade bort vägen till Inga-Lill Rymans fastighet norr om Lennartsfors. Men för en person som blivit van extrema händelser var ett dygns avskildhet inga problem.

– Här på landet gäller det att vara förberedd, säger hon.

Inga-Lill Ryman har varit med om stormar som slagit ut strömmen så att hon fick hämta vatten ur en vak. Hon har också tidigare fått se vägen till sitt hem spolats bort. Därför var hon vid god mod när VF pratade med henne efter det kraftiga regn som drabbade västra Värmland i slutet av augusti. Ett skyfall som förstörde vägen på nytt och skar återigen av henne från omvärlden.

– Jag blev aldrig orolig. Men det var tur att jag hade veckohandlat. Strömmen fungerade också så det gick ingen nöd på mig. Jag hade klarat mig i många dagar, säger Inga-Lill Ryman som är pensionär.

I ett dygn fick hon leva isolerad innan vägen reparerades och hon kunde ta sig i väg med bilen igen.

– Jag fick tiden att gå. Tog en promenad med hundarna och kollade på trav på tv. Men jag är imponerad över hur snabbt vägförening fixade hit arbetare som lagade den.

Hur kändes det när vägen blev farbar igen?

– Det kändes bra med tanke på att det hade blivit problematiskt om någon längre bort på gatan hade blivit sjuk eller skadad när vägen var borta. Jag bor ganska nära byn så till mig hade ambulanspersonal kunnat ro till mig, säger Inga-Lill Ryman.

Jag bor ganska nära byn så till mig hade ambulanspersonal kunnat ro till mig.
Inga-Lill Ryman

Kommer inte flytta

Regnovädret har inte fått henne att fundera på att flytta.

– Aldrig. Jag trivs så bra här ute på landet och vet hur jag ska klara mig, säger Inga-Lill Ryman och berättar om en händelse från slutet av 90-talet som etsat sig fast i minnet.

– Det var vinter och det blev storm. Strömmen slogs ut och då fungerade inte pumpen till min brunn. På den tiden hade jag hästar som behövde vatten så jag fick hugga en vak i sjön för att få tag på vatten.

Så här i efterhand säger Inga-Lill Ryman att hon är tacksam över att inga incidenter drabbade hennes grannar.

– Det blir alltid speciellt när sådana här händelser sker. Vi får hoppas att det dröjer till nästa gång.

Regnet spolade bort Inga-Lills väg: ”Tar mig inte ned till byn”

Artikeltaggar

HusdjurLennartsforsRegnVattenVäderVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.