Hoppa till huvudinnehållet

En orimlig smäll av Arvika kommun – dubbla räkningar i december av alla månader!

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Dubbla räkningar i december blir det för Arvikabor som nyttjar vård- och omsorg från kommunen.
Dubbla räkningar i december blir det för Arvikabor som nyttjar vård- och omsorg från kommunen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är svårt att komma på något fullt lika förödande för humöret än att, när alla andra räkningar för månaden är dragna, hitta en till gömd under en hög tidningar på köksbordet. Speciellt om den räkningen var på över 10 000 kronor.

Därför får äldre dubbla räkningar i december: ”Känns inte alls bra”

Dubbla räkningar, just i december av alla månader, blir det i år för de som får vård och omsorg av Arvika kommun som lägger om sitt dokumentations- och utredningssystem och i samma veva går ifrån att fakturera med två månaders fördröjning till en månads fördröjning.

Oktoberräkningen ligger på gamla systemet – och ska därför betalas i december. Novemberräkningen ligger på det nya systemet – och ska därför betalas i december.

I inflationens år 2023 ska kommunmedborgarna som köper kommunala tjänster inom vård- och omsorg få en månads inkomst att räcka till två månaders utgifter.

Verksamhetschefen Eva Nilsson säger till VF att ”det känns inte alls bra att det blir så här” – och det får man nog kalla en grov underdrift. Det är knappast en överraskning att omläggningen av system skulle få en sån här effekt och nån har ändå gått vidare med att genomföra detta just så att bomben för alla som utnyttjar de kommunala tjänsterna släpps just i december.

Högsta kostnaderna har förstås de som bor i särskilt boende, där avgifterna plussar på för både omsorgen, maten och hyran separat. Sammantaget kank det ju bli en bit över 10 000 kronor i månaden. Och i december alltså en bit över 20 000 kronor …

Den som vill kan dock dela upp betalningen, försäkrar Eva Nilsson.

– Det är bara att ta kontakt med vår ekonomiavdelning så ordnar vi en avbetalningsplan.

Gör det. Gör det även om du eller släktingen har pengar att täcka en månads dubbla avgifter. Låt kommunen ta smällen för det egna planeringsmisstaget – och kräv förstås en generös avbetalningsplan utan räntor och minsta lilla avgifter – men det är förstås Arvika kommun väl för smarta för att försöka sig på?

Sen undrar man så klart även vad lösningen blir för äldre med väldigt låga pensioner där även en väldigt låg månatlig avbetalning inskränker på förbehållsbeloppet. Även där får man väl anta att Arvika är extra omsorgsfulla.

Allt detta påminner mig dock om hur en läsare för flera år sedan mejlade ledarsidan. Han hade ett tips. Jag borde granska hur mycket kommunen tjänade på äldreboendena, de särskilda boendena, i stan.

Tjänade.

Jo då. Han hade suttit och räknat på det där, och konstaterat för sig själv att det inte fanns en chans i världen att äldreomsorgen kostade så mycket som brukarna betalade varje månad. Inte en chans! Vad vissa äldre betalade för vård- och omsorgen, maten och hyran kunde ju överstiga tio tusen kronor i månaden, menade han och kommunen hade säkerligen inte så höga kostnader för en plats på ett särskilt boende!

Han var övertygad om att det innebar att kommunen kunde hämta hem en saftig ”utdelning” till kommunkassan. Ungefär som kommuner kräver utdelning av exempelvis sina kommunala elbolag.

Helt överraskad var jag väl inte, det finns på sina håll en utbredd uppfattning om att äldre betalar alldeles för mycket sett till vad de får. ”Vad fan får de för pengarna?”, som den där näringslivsgubben sa.

Socialnämndens ordförande i den kommunen skrattade när jag fick tag på honom i telefon. Och han förklarade att mellan tummen och pekfingret täckte vård- och omsorgsavgiften, som det finns ett maxtak för på i år 2423 kronor i månaden, sisådär kostnaderna för ett dygns vård- och omsorgskostnader. De andra 29 eller 30 dagarna får man som boende på ett särskilt boende ”gratis”.

Avgifter står alltså bara för en försvinnande andel av den totala finansieringen av äldreomsorgens kostnader. De som bara har hemtjänst finansierar en lite högre andel av de faktiska kostnaderna genom avgifter än de i särskilt boende, men fortfarande långt under tio procent.

Det är bra. Det är precis så det ska vara. Resten finansierar vi tillsammans genom skatten.

Men en sån här dag inser man ju vad dubbla räkningar på den faktiska, osubventionerade kostnaden hamnat på. I ljuset av det känns möjligen en 20 000-kronorsräkning från kommunen som ”billig”.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunOmsorgVårdVård och omsorgÄldreomsorg