Hoppa till huvudinnehållet

Hårda kritiken mot Bomstad: ”Förvandlar campingen till en villastad”

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Bomstadbaden så som vi känner det är på väg att förstöras, enligt Peter Sörensen, talesperson för Karlstadpartiet livskvalitet.
Bomstadbaden så som vi känner det är på väg att förstöras, enligt Peter Sörensen, talesperson för Karlstadpartiet livskvalitet. Foto: Peter Bäcker

Bomstadbaden håller på att förvandlas och förstöras. Det hävdar Karlstadpartiets talesperson Peter Sörensen (KPL), vars parti nu kommer att anmäla ett flertal överträdelser av strandskyddet.

– Det Bomstadbaden som vi minns från förr är snart ett minne blott, säger han.

I den frostiga oktobermorgonen är Bomstadbaden en plats som känns fjärran från sommarens stojande barn och badsugna sommargäster. Men helt stilla är det ändå inte på den vilande campingplatsen.

På flera håll hörs ljud från tunga maskiner och pågående byggarbeten som vittnar om att Bomstadbaden satsar för en framtid med fler gäster. Mitt emot receptionen läggs grunden för fler campingplatser och intill restaurangen håller flera campingstugor som bäst på att byggas.

Peter Sörensen är inte helt nöjd med de där stugorna.

– De ligger bara tio meter från stranden. Och även om det tidigare fanns några enstaka små stugor gömda bland träden här så är det här någonting helt annat. Det är lyxiga, stora stugor där man kan köra hela vägen fram på asfalterade vägar, säger han.

Ny campingstugor i större modell håller som bäst på att byggas vid strandkanten.
Ny campingstugor i större modell håller som bäst på att byggas vid strandkanten. Foto: Peter Bäcker

Brott mot strandskyddet

Det menar han är en av flera överträdelser mot strandskyddet som gäller på platsen. Han pekar även ut asfalterade gångvägar, arbeten som gjorts för att höja marknivån, en uteservering som byggts ut, nya ställplatser vid strandens kant och träd som tagits ned, där bara stubbarna är kvar.

Träd har tagits ned. Någotning som man inte får göra inom strandskyddat område, enligt Peter Sörensen.
Träd har tagits ned. Någotning som man inte får göra inom strandskyddat område, enligt Peter Sörensen. Foto: Peter Bäcker

Och ute på den omtvistade udden i den östra änden av Bomstad, där det redan har beslutats att all camping måste bort, visar Peter Sörensen anlagda gräsmattor, uppvuxna rhododendronbuskar, sten och grus som lagts ut för att göra marken plan. Bland annat.

– Allt det här är sådant som det krävs strandskyddsdispens för att göra. Och det är precis för att förhindra sådana här ingrepp som strandskyddet finns. Men här har man inte brytt sig om det och då ser det ut så här när det lämnas, säger han och sveper med handen ut mot en grusplätt där jordankare sticker upp ur jorden när en campinggäst packat ihop.

Ute på den omtvistade udden finns såväl tujor som rhododendron.
Ute på den omtvistade udden finns såväl tujor som rhododendron. Foto: Peter Bäcker

Skövlad skog

Att påstå att Peter Sörensen är starkt kritisk är ingen överdrift.

– Den tidigare naturcampingen med respekt för omgivningen håller på att förvandlas till en villastad. En resort. När jag var barn fick man gå på sandstigar och kliva över kottar för att komma ned till stranden, nu kan man gå hela vägen ned på asfalterade vägar.

Ytterligare en bit österut på Bomstad, strax intill den utstickande udden, har ett helt skogsparti tagits bort. I stället finns nu en stor grusyta med framdraget avlopp och elledningar till ett drygt dussin väl tilltagna campingplatser som sträcker sig hela vägen ned mot vattenbrynet.

– Jag antar att det är hit de har tänkt att flytta de campinggäster som inte längre får vara kvar på udden, säger Peter Sörensen.

Ett helt nytt område håller på att ta form i de östra delarna av Bomstad. Här har skog tagits ned och ersatts av mark för campingplatser.
Ett helt nytt område håller på att ta form i de östra delarna av Bomstad. Här har skog tagits ned och ersatts av mark för campingplatser. Foto: Peter Bäcker

Men även det här området ligger inom de 100 meter som strandskyddet är på platsen. Och någon hänsyn till naturen verkar inte ha tagits alls, anser Peter Sörensen.

– Det är ett kalhygge ända ned till vattnet. Man har inte sparat någonting. Vi ser jätteallvarligt på det här.

Kan upphävas

Förvisso kan stora delar av strandskyddet på Bomstad plockas bort framöver. Det är i alla fall intentionen i den detaljplan för Bomstadbaden som stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning till vid sitt möte nu på onsdag.

Men innan den planen är antagen och har vunnit laga kraft så gäller strandskyddet.

– Men här har de agerat som att detaljplanen redan har gått igenom. Och det är inte alls säkert att den gör. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att stoppa den, säger Peter Sörensen.

Peter Sörensen och Karlstadpartiet är starkt kritiska till graden av exploatering ute vid Bomstad.
Peter Sörensen och Karlstadpartiet är starkt kritiska till graden av exploatering ute vid Bomstad. Foto: Peter Bäcker

För flera av de åtgärder som har gjorts på Bomstadbaden har bolaget som driver campingen både sökt och fått bygglov från kommunen och därtill beviljade dispenser för strandskyddet.

”Bara släppt det”

Även det är Peter Sörensen kritisk till.

– De hävdar att det här är ianspråktagen mark, men det innebär ju inte att man kan göra vad man vill. Vi kommer att överklaga alla strandskyddsdispenser som har getts i det här området och vi kommer att tillsynsanmäla alla arbeten som gjorts. Det är ett rättshaveri hur det här har hanterats av kommunen och länsstyrelsen, säger han och riktar därmed en rejäl spark åt de myndigheter som har ansvar för att strandskyddet efterlevs.

– Men här har man bara släppt det, trots att kommunens egen utredning som gjordes för flera år sedan var jättetydlig i att all camping av permanent karaktär måste bort. Det som är mest allvarligt är den grad av exploatering som Bomstad nu utsätts för. Det som pågår nu innebär slutet på Bomstadbaden som vi minns det.

På flera platser ute vid Bomstadsbaden håller nya campingplatser på att uppföras.
På flera platser ute vid Bomstadsbaden håller nya campingplatser på att uppföras. Foto: Peter Bäcker

Dispenser har getts

På Karlstads kommun kan man inte på rak arm säga exakt vad som det har givits strandskyddsdispenser och bygglov till, men att det har gjorts kan Karin Manner, bygglovschef på kommunen, bekräfta.

– Jag vet att det har getts bygglov och dispens i omgångar för campingstugor och att det gavs för en tillbyggnad av restaurangen. Sedan har vi gett tillstånd för några bryggor vet jag, säger hon.

Har ni även gett dispens för att fälla träd, markarbeten och asfalteringar?

– Det är inget jag vet att jag har sett, men det har varit många ärenden därute så jag kan inte säga säkert.

Kalhygget i den östra delen då, har ni gett bygglov och dispens från strandskyddet där?

– Det är ingenting jag kan se i alla fall, men vi har fått in en synpunkt om en tillsyn där så då kommer vi att skicka ut en handläggare för att se om det har gjorts någonting utan lov. Innan den tillsynen är gjord kan jag inte säga så mycket om det.

Men i de fall där ni har gett dispens, vad har ni lutat er mot då?

– Då har vi gjort bedömningen att det rör sig om mark som redan är ianspråktagen. Det har varit en camping här under lång tid, så då har vi bedömt att man kan göra undantag från strandskyddet. Man får titta på varje enskilt ärende och se om det kan medges dispens eller ej.

”Kommer inte förekomma”

Från Bomstadbadens camping vill man i nuläget inte ge kommentarer, men i ett skriftligt svar till VF skriver vd David Nordentjell att Bomstadbadens verksamhet alltid ”strävar efter att bedrivas inom ramen för lagar och regler” och att ”i de fall där vi uppfattar att tillstånd krävs söks sådana tillstånd och dialog förs med berörda myndigheter”.

David Nordentjell, vd för Bomstadbadens camping, vill i nulägt inte kommentera kritiken från Karlstadpartiet.
David Nordentjell, vd för Bomstadbadens camping, vill i nulägt inte kommentera kritiken från Karlstadpartiet. Foto: Christer Wik

Vidare skriver han ”För de fall någon inte är av uppfattningen att vår verksamhet bedrivs korrekt finns legala processer att tillgå och vi kommer inte att förekomma eller kommentera eventuella eller pågående processer. Vi är mycket glada över att vår verksamhet framgångsrikt bedrivits på Bomstad i mer än 100 år och vi avser fortsätta med verksamheten”.

Läs också

Artikeltaggar

BomstadBomstadbadenBostad och byggenBygglovCampingDetaljplanerKarlstads kommunPeter SörensenÖverklaganden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.