Hoppa till huvudinnehållet

Kristoffersson om showen i San Marino: ”Folk var helt vilda”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Johan Kristoffersson körde Rallylegend i San Marino inför storpublik och ses här i en kurva med Ole Christian Veiby tätt efter.
Johan Kristoffersson körde Rallylegend i San Marino inför storpublik och ses här i en kurva med Ole Christian Veiby tätt efter. Foto: JK Racing

Rallylegend i San Marino blev en upplevelse för Johan Kristoffersson.

– Helt galet. Folk var helt vilda, till och med på transporterna mellan sträckorna. Ett otroligt bra event, säger han.

Den femfaldige rallycrossvärldsmästaren från Arvika debuterade i det anrika rallyt på asfaltvägar i den lilla republiken, helt omsluten av Italien, under gångna helgen.

Kristoffersson körde en rallycrossbil, en Audi S1 RX från JC Raceteknik och hade norrmannen Morten Erik Abrahamsen som kartläsare. Även KMS-teamets andre förare i rallycross-VM, Ole Christian Veiby fanns med bland de totalt 180 ekipagen i det stjärnspäckade startfältet.

Kristoffersson och Veiby blev snabbt favoriter hos den stora publiken, tack vare den spektakulära körningen de bjöd på.

– Det blev många Instagram-videor där vi åkte runt och sladdade, säger Kristoffersson i ett pressmeddelande.

Johan Kristoffersson hade kul på vägarna i den lilla republiken.
Johan Kristoffersson hade kul på vägarna i den lilla republiken. Foto: QNIGAN

Han ingick i klassen star, där också veteranen Stig Blomqvist fanns i en Audi Quattro Sport E2. Star var dock ingen tävlingsklass i rallyt.

– I och med att vi inte fick några tider i vår så var det bara att showa. Vi burnade och sladdade där det var mycket publik och bra stämning.

Särskilt uppmärksammad blev Kristofferssons och Veibys parkörning tätt efter varandra genom slingriga kurvor.

– Det var en grej som vi kom på. Jag startade först och stannade för att vänta in Ole innan de partier där det var extra mycket folk.

Kristoffersson körde en rallycross-Audi och hade Morten Erik Abrahamsen som kartläsare.
Kristoffersson körde en rallycross-Audi och hade Morten Erik Abrahamsen som kartläsare. Foto: JK Racing

Och åskådarna kom i massor.

– Det pratas om att det var mer än 100 000 totalt. På en del sträckor vi körde på kvällen var det som att se gamla filmer från 80-talet, med folk mitt i vägen som springer undan när man kommer, säger Kristoffersson, som trots uteblivet tävlingsmoment fick en rejäl förarutmaning.

– Första gången på asfalt med en bil som är så snabb på det här underlaget, det var väldigt svårt vid vissa tillfällen, men jag tog det ganska lugnt på en del ställen och showade där det var mycket publik.

Nu är det uppehåll nästan en månad tills rallycross-VM ska avgöras med dubbeltävling i Hongkong den 11–12 november. Kristoffersson leder med hela 36 poäng.

Chile den 2–3 december finns chans till ytterligare en titel, i Extreme E. Han ligger tillsammans med Mikaela Åhlin-Kottulinsky tvåa, bara tre poäng från täten.

Artikeltaggar

ArvikaAudiExtreme EFilmerHongkongInstagramJC RaceteknikJohan KristofferssonKristoffersson MotorsportOle Christian VeibyRallyRallycrossRallycross-VMSan MarinoShowerSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.