Hoppa till huvudinnehållet

Idrottsparets nya utmaning – har börjat tävla tillsammans: ”Hade inte gått annars”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Samboparet Linda Johansson och Christian Forsman har börjat tävla tillsammans i crossfit.
Samboparet Linda Johansson och Christian Forsman har börjat tävla tillsammans i crossfit. Foto: Privat

Först tävlade de i olika sporter.

Sen i samma sport – som coach och spelare.

Nu har idrottsparet Linda Johansson och Christian Forsman börjat tävla tillsammans i crossfit.

– Tävla emot varandra hade inte funkat, skrattar Johansson.

De är sambos sedan många år, men när de blev ett par var det Linda Johansson som handbollsspelare på elitnivå i Hellton – Christian Forsman som en av Carlstad Crusaders absoluta nyckelspelare i amerikansk fotboll.

Johansson tog sedan själv klivet dit och blev både nyckelspelare i Crusaders och damlandslaget – men även om något beslut kring en fortsättning där inte är taget har hon nu börjat tävla även i crossfit.

Och då i par med sambon.

– Det är jättekul! Vi skulle verkligen aldrig kunna tävla mot varandra, det funkar inte att spela varken minigolf eller sällskapsspel. Christian säger att han inte är en sån tävlingsmänniska, men det är han. Men ja, jag är nog värst, skrattar Linda Johansson och fortsätter:

– Men i crossfit har vi hittat en träningsform som båda verkligen tycker är rolig. Och speciellt nu när vi faktiskt kan tävla tillsammans. Visst, det gjorde vi ju även när han var min coach i Crusaders. Men då var vi ändå olika i hierarkin – då var det han som bestämde. Nu står vi bredvid varandra på samma plattform.

I helgen åkte de till Eskilstuna för att för andra gången tävla tillsammans och det i en av Sveriges större crossfittävlingar, Fristaden Open där de på lördagen ställde upp i nybörjarklassen.

– Christian är jätteduktig, för om vi jämför oss mot de andra har vi lite annan kroppsform än majoriteten av de andra.

”Där har vi det jobbigt”

Johansson var i Hellton niometersspelaren som sköt över blocken med sin längd och smeknamnet ”Biffen” berättar om att hon inte direkt var fjäderlätt att flytta på.

På tal om smeknamn, att Forsman gick genom sin Crusaderskarriär som ”Tjuren från Kil” vittnar om den kompakta och biffig runningback han var.

– I alla de moment där man jobbar med sin kroppsvikt har vi det jobbigt, säger Johansson med ett skratt.

Men två 15:e platser, två tredjeplatser och därefter ett avslut på topp med en vinst i finalmomentet i skivstång.

– Det är alltid lite av ett lotteri vilka event det blir. Men skivstången passade oss väldigt bra, där blir vikten en fördel för oss jämfört med många av de andra som ofta är mindre och snabbare.

Nästan på pallen

Segern i finalmomentet tog paret Johansson/Forsman till en fjärdeplats totalt i mixklassen.

– För mig är det tredje året som jag använder crossfit som träningsform under försäsongen innan jag sen under fotbollssäsongen fått dra ned lite. Men det är en jättebra, allround träningsform. Och som sagt – väldigt kul att vi kan göra det tillsammans.

Den amerikanska fotbollen, blir det en fortsättning där?

– Jag vet inte riktigt. Det finns med där i bakhuvudet men jag behövde en period nu där jag inte tänker så mycket på fotbollen. Jag har kontakt med vår sportchef Nathalie (Bengtsson) och säsongen som gick var jätterolig med rollen jag hade. Men det är en del bitar som måste falla på plats. Vilket lag får vi? Vilka förutsättningar?

– Det jag vet är att jag i december ska med till Limhamn och spela inomhusturneringen där. Den var vi på i fjol och den var superkul.

Även om övriga laget tränar för fullt redan kör Johansson nu crossfit istället.

– Jag kör fyra-fem pass i veckan så fysiskt är det inga problem. Den riktiga fotbollsträningen startar efter jul, så då måste jag ha bestämt mig.

Flera topplaceringar

Paret Johansson/Forsman var inte de enda värmlänningarna som imponerade i Fristaden Open.

Pallplacering i damklassen blev det för Annelie Berglind och Anna Nylén som slutade tvåa på lördagen.

Och medan den var för nybörjare var söndagen för de lite mer vana tävlande.

Där blev det i damklassen värmländskt på andraplatsen i form av Cecilia Stjernlöf och Ebba Gustavsson precis som i herrklassen där Fredrik Ljudén och Marcus Karlsson även de slutade tvåa.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad CrusadersChristian ForsmanCrossfitIF HelltonLinda Johansson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.