Hoppa till huvudinnehållet

Nya trygghetssystemet skapar oro – får kritik redan innan det satts igång

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Det nya trygghetssystemet är tänkt ska underlätta för både brukare och personal, men det handlar inte om någon övervakning, fastslår Sara Josefsson.
Det nya trygghetssystemet är tänkt ska underlätta för både brukare och personal, men det handlar inte om någon övervakning, fastslår Sara Josefsson. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Kommunen inför ett nytt trygghetssystem på sina äldreboenden.

Då kan man minska bemanningen nattetid.

– En personal mindre är aldrig bra, det är min bestämda åsikt, säger Marika Lindberg, Kommunal i Munkfors.

Åtgärderna har skapat en del oro i leden. Enligt kommunstyrelsebeslutet från maj tidigare i år står det att läsa hur det är en inbyggd kamera med sensorer som är tänkt ska dels möjliggöra ett effektivare och tryggare arbetssätt.

Dels ska införandet innebära att bemanningen nattetid kan minska och kapa kostnader med cirka 1,2 miljoner kronor årligen.

– Det är ingen kameraövervakning som så, det är ett trygghetslarmssystem som möjliggör övervakning med rörelsesensorer, säger Sara Josefsson, verksamhetschef på omsorg och stöd på Munkfors kommun.

– Det är egentligen till för att också ta hänsyn till individens integritet. Säg att man rör sig i sängen så är det många gånger som personal går in och ser vad som händer, då kanske individen vaknar och det kan öka risken för till exempel fallolyckor. Man kan lättare med hjälp av trygghetssystemet se om en individ till exempel går upp på natten för att äta något eller om det är en individ som har ramlat samtidigt som systemet reducerar stressen för personalen. Så det är en helhet vi tittar på här.

Demensboende först ut

Systemet är tänkt för införande under hösten och först ut är Björkdungen. Sara Josefsson poängterar att systemet ska ses som en kompletterande insats snarare än att ersätta något annat och i praktiken innebär det att den extratjänst som skapades nattetid på boendet kan tas bort.

– När Ivo såg över verksamheten så hade vi inte det här systemet, vilket gjorde att det skapades mycket stress hos personalen som behövde springa mellan våningarna för att titta till de boende och därför tillsatte vi en extra personal. Men när vi nu tillför systemet så anser vi inte att det behövs.

Införandet av trygghetssystemet är tänkt ska minska kommunens kostnader med 1,2 miljoner kronor på årlig basis.
Införandet av trygghetssystemet är tänkt ska minska kommunens kostnader med 1,2 miljoner kronor på årlig basis. Foto: Daniel Olausson

Införandet har dock som sagt skapat en del oro på sina håll. Det lokala facket ställer sig kritiskt till främst hur man ersätter en tjänst med den digitala tekniken.

– Man pratar om effektivisering och få en budget i balans. Syftet enligt beslutet är att spara pengar, där står det även att det är kamera med sensor som ska ersätta personal, säger Marika Lindberg och hänvisar till ovan nämnda kommunstyrelsebeslut.

– Om syftet är att göra vårdtagarna tryggare sänker man inte bemanningen. Kommunal verkar för höjd bemanning inom äldreomsorgen, så även jag.

Men det här systemet är tänkt vara en trygghet även för de äldre, blir det inte så tror du?

– Det är lite mer komplext än så, många behöver vård även på natten, lägesändringar och byten av inkontinensskydd, toalettbesök med mera. Människor med kognitiv svikt kan inte heller orientera sig i tid och rum, förstår inte att det är natt och kan ha vandringsbeteende även nattetid och det är bara några få som bara har ett tillsynsbesök. En personal mindre är aldrig bra, det är min bestämda åsikt.

Sara Josefsson beklagar att systemet framställs som något negativt och betonar hur man vill bemöta alla frågor kopplade till det.
Sara Josefsson beklagar att systemet framställs som något negativt och betonar hur man vill bemöta alla frågor kopplade till det. Foto: Daniel Olausson

Sara Josefsson beklagar att systemet framställs som något negativt. Metoden är väl beprövad och godkänd av Inspektionen för vård och omsorg runt om i både landet och länet, berättar hon, och utvecklar hur det är mot fler digitala lösningar vården är på väg.

– Sedan vet vi också att vi behöver ta hänsyn till brukare, anhöriga och personal och att det är olika mogna vad gäller digitala arbetssätt, det måste vi ha med oss. Det är också därför vi säger att införandet sker under hösten så att vi får ta det i olika steg.

Oron består delvis i att man ersätter personal med kamera, hur ser du på det?

– Det är ett grundfel i det påståendet och det är att vi inte ersätter personal med kameraövervakning. I det här fallet tillsatte vi en extra personal för att minska stressen utifrån att personalen fick springa på alla plan för att bedöma larmet och får vi till den här tekniken så minskar den stressen, det säger sig självt, säger hon och framför hur Ivo:s granskningar av andra aktörer som infört tekniken fått positiva utfall.

– Men det är klart, det finns olika bild av det här och vi bemöter naturligtvis alla frågor som framkommer och som sagt det är tråkigt om det bara blir en ensidig bild.

Artikeltaggar

BemanningKommunalMunkforsMunkfors kommunOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.