Hoppa till huvudinnehållet

Chockbeskedet – VA-taxan höjs med 25 procent: ”Jättetufft, men vi har inget val”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Det blir betydligt dyrare att duscha i Karlstads kommun 2024. Både den rörliga och fasta VA-taxan föreslås höjas med 25 procent.
Det blir betydligt dyrare att duscha i Karlstads kommun 2024. Både den rörliga och fasta VA-taxan föreslås höjas med 25 procent. Foto: Janerik Henriksson/TT

Redan inför 2023 höjdes VA-taxan i Karlstad med 14 procent. Det visade sig vara alltför snålt tilltaget.

Till 2024 väntar en ännu värre höjning – 25 procent.

– Det är jättetufft, men alternativet vore att ta av skattemedel – och de pengarna behövs till vård, skola och omsorg, säger Monica Bubholz (MP).

Hon är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden som den 18 oktober som första politiska instans tar upp frågan. I tjänstemannaförslaget inför mötet framgår de bistra omständigheterna tydligt.

Karlstads vatten- och avloppstaxa har historiskt kunnat hållas på en låg nivå, framförallt tack vare det låga ränteläget. De senaste årens inflation och skenande räntor har vält det över ända.

Höjningen med 14 procent till 2023 var den enskilt största på årtionden – men det kommer alltså att överträffas redan till 2024. Detta sedan det visat sig att de 14 procenten var för lite. Årets underskott väntas bli cirka 19 miljoner kronor.

– Vi hade en förhoppning att vi skulle kunna fortsätta med ytterligare 14 procent även till 2024, men det visade sig inte hålla. För att få full täckning för kostnaderna behöver vi upp till 25 procent. Det är jättetufft, det inser vi också – men alternativet är att ta av skattemedel och de pengarna behövs till vård, skola och omsorg, säger Monica Bubholz.

Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monica Bubholz (MP) ser inga alternativ till chockhöjningen. ”Vi kan inte ta av skattemedel”, menar hon.
Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monica Bubholz (MP) ser inga alternativ till chockhöjningen. ”Vi kan inte ta av skattemedel”, menar hon. Foto: Joachim Lagercrantz

Hon påpekar också att kostnader för vatten och avlopp ska finansieras av VA-kollektivet genom avgifter, och inte ”räddas” av generella skattemedel.

– Däremot finns det ett starkt argument för att staten borde stötta upp för de här ökade kostnaderna, det var ju tack vare statliga subventioner som VA-nätet byggdes ut under 1950- 1960- och 1970-talen. De näten är gamla och slitna i dag och väldigt många kommuner kämpar för att underhålla och byta ut ledningar.

Av tjänstemannaförslaget framgår att ytterligare en handfull svenska kommuner varslat om VA-taxehöjningar på mellan 20 och 30 procent inför nästa år.

För den genomsnittlige villaägaren i Karlstads kommun innebär höjningen att det blir cirka 2 100 kronor dyrare per år (från 8 447 till 10 561 kronor).

Dessutom varslar Monica Bubholz redan nu om att det inför 2025 kan behövas ytterligare höjningar.

– Ja, tyvärr. Både driftskostnaderna och personalkostnaderna ökar, förutom räntorna, och vi måste fortsätta vårt kontinuerliga arbete med att utöka och förbättra VA-nätet. Men det kommer inte att bli några 25 procent nästa gång, det vågar jag lova.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunMiljöpartietOmsorgSamhälleTeknikVattenVård

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.