Hoppa till huvudinnehållet

De tre bästa riskerar nedflyttning – experterna reagerar: ”Fotbollen i Värmland mår inte bra”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Collage med Degerfors, Mallbacken och Karlstad Fotboll.
Collage med Degerfors, Mallbacken och Karlstad Fotboll.

Ingen spelare i varken dam- eller herrlandslaget – och nu riskerar även de tre bästa klubblagen att åka ur sina respektive serier.

Frågan är: Hur mår värmländsk elitfotboll egentligen?

Degerfors IF har kniven mot strupen i allsvenskan, Elitettanlaget Mallbacken är ett poängtapp från nedflyttningsplats och Karlstad Fotboll är farligt nära att hamna under nedflyttningsstrecket i den norra division 1-serien.

Värmlands tre bästa klubblag riskerar alla att åka sin serie och frågan är vad det kan få för betydelse för fotbollen i landskapet.

VF-sporten har intervjuat tre fotbollsprofiler med expertiskunskap och ställt frågorna:

1) Hur mår värmländsk elitfotboll?

2) Vad ser du som värmländsk fotbolls största utmaningar framöver?

3) Hur ser du på att det inte finns någon värmlänning i A-landslagen?

Pernilla Uddh hoppas Mallbacken löser den ekonomiska- och sportsliga situationen.
Pernilla Uddh hoppas Mallbacken löser den ekonomiska- och sportsliga situationen. Foto: VF Arkiv

Pernilla Uddh, ordförande i Värmlands fotbollförbund

1) ”Just nu är det lite skakigt, men så kan det vara ibland. Det har varit tuffa utmaningar både resultatmässigt och ekonomiskt och konsekvenserna kan såklart bli stora om exempelvis Degerfors eller Mallbacken åker ut. Det är viktigt att de unga får förebilder och då är det väldigt spännande med ett damlag och herrlag på absolut högsta nivå”.

2) ”Om vi pratar om förbundsserierna så handlar det om att hitta engagemang hos ledare som vill utvecklas, just ledarbiten är superviktigt. Sen är såklart det ekonomiska en stor utmaning när det kommer till elitfotbollen. Tar vi Mallbacken som ett typexempel så har de stora utmaningar med avstånd och ekonomin. Där handlar det om att få en långsiktighet. Det som de gjort nu med att gå ut och försöka få ihop mycket pengar är väldigt bra, men det kommer inte få någon långsiktig effekt. Om de vill fortsätta spela fotboll på den nivån behöver de en långsiktighet”.

3) ”Vi pratade faktiskt så sent som i helgen om just det – och det är supersynd och jättetråkigt att vi inte har några representanter i A-landslagen. Vad det beror på vet jag inte, men tittar vi på utbildningar och liknade saker så ligger vi bra med. Hur man jobbar på elitsidan är jag inte lika insatt i, men det är klart att en sån sak som ledarskap och hur man utvecklas unga spelare är viktigt”.

”En räddningsplanka till borta – Miss Li sätter fingret exakt på hur Degerforsfansen mår”
Dave Mosson imponeras av Degerfors resa till allsvenskan och hoppas på att historien upprepar sig med ett nytt kontrakt.
Dave Mosson imponeras av Degerfors resa till allsvenskan och hoppas på att historien upprepar sig med ett nytt kontrakt. Foto: VF/Bildbyrån

Dave Mosson, tränarlegendar som tränat bland annat Degerfors

1) ”Det är klart att det inte ser bra ut just nu, men samtidigt är min tro och förhoppning att Degerfors, Mallbacken och Karlstad ska hålla sig kvar. Jag tror inte folk förstår vilken bedrift det är av Degerfors att de ens har ett lag i allsvenskan, det ska inte gå med de förutsättningarna som finns i kommunen. Visst, de har varit upp och ner, men det finns många människor i ledningen som vet vad det innebär att vara en elitklubb. På något sätt kommer Degerfors alltid igen. Samma sak gäller för Mallbacken som är en värmländsk saga.

Nu känner väl båda klubbarna att det börjar brännas lite, framförallt Mallbacken med sina ekonomiska bekymmer ligger farligt till. Om de åker ur hoppas jag innerligt att de får det ekonomiska stöd de behöver för att komma tillbaka, annars ser det mörkt ut för värmländsk damfotboll. Sen måste jag även hylla Mallbacken och alla de eldsjälar som jobbar och sliter för att få föreningen att flyta.

Vad gäller Karlstad Fotboll är jag helt övertygad om att de kommer hålla sig kvar, de har en tillräckligt rutinerad och stark trupp för det, sen är det nog många som är besvikna över att de ligger där de ligger”.

2) ”Vi behöver ha folk som jobbar i föreningarna som vet vad som krävs för att komma framåt och uppåt. Vi pratar inte bara om ekonomin eller att ha två-tre riktigt duktiga spelare, det handlar om att ha en stabil organisation. Tar vi Degerfors som exempel så har de kommit långt med sin akademiverksamhet och även Karlstad är på gång med sin”.

3) ”Att vi inte har några A-landslagsspelare speglar den fotboll som vi har i Värmland. Har man ett herrlag som slåss för sin överlevnad i allsvenskan, ett division 1-lag som vill uppåt men stått stilla lite och ett Elitettanlag som har sina bekymmer så skapas inte landslagsspelare. Spelarna måste få vara en toppmiljö för att utvecklas”.

Förlustsviten bruten – slog tabellfyran på bortaplan
Stefan Johansson lider med Karlstad Fotboll som inte fått en utväxling man önskat.
Stefan Johansson lider med Karlstad Fotboll som inte fått en utväxling man önskat. Foto: Arkivbilder

Stefan ”Såta” Johansson, fd sportchef och tränare i Mallbacken och Karlstad BK

1) ”Det är bara att titta på tabellerna och konstatera att fotbollen här mår inte bra. Tyvärr har det varit lite turbulent i både Karlstad och Mallbacken med tränarbyten som inte fått effekt, sen har vi tränarduon i Degerfors som inte fick nytt kontrakt. Men det är klart att vill man göra förändringar innan det är för sent så är det oftast tränarna som får gå, det är svårt att byta ut en hel trupp. Det är ett litet vågspel, ibland får det effekt och ibland inte, men det är bara att hoppas att det löser sig i slutändan.

Störst konsekvenser skulle Mallbacken få om de åker ur, då blir det otroligt svårt att locka spelare upp dit. Både Karlstad och Degerfors har en rätt så stor sponsorbas och hade förmodligen kunnat kriga sig tillbaka rätt så snabbt, men för Mallbacken hade det blivit väsentligt svårare”.

2) ”Ekonomin, som alltid. Det blir dyrare och dyrare att driva föreningar, man måste få ihop det på något vänster. Ska man ha bra spelare och en stabil ungdomsverksamhet så krävs det otroligt mycket inkomster”.

3) ”Om vi börjar med damlandslaget så är det en otrolig konkurrens. Vi har ett gäng jättebra värmländskor där ute, bland annat Mimmi Larsson och Julia Karlernäs som varit in och ut, men det är en galen konkurrens. Vi har ett gäng lovande ungdomar, men det krävs att de tar det där lilla extra steget som krävs för att nå hela vägen – då är det också viktigt att de har andra värmländskor att se upp till.

På herrsidan kommer det ta ett tag innan vi ser en ny Ola Toivonen eller Marcus Berg, det kommer vara ett glapp där i ett par år nu”.

Karlstads vd inför dramatiska slutspurten: ”Gå ut och börja med något finlir är inte aktuellt”
Bottenstriden i allsvenskan med fyra omgångar kvar
PlaceringLag+/-Poäng
10IK Sirius232
11AIK– 331
12IFK Göteborg– 230
13Halmstad BK– 1730
-------------------
14Brommapojkarna– 1327
-------------------
15Degerfors IF– 2924
Bottenstriden i Elitettan med fyra omgångar kvar
PlaceringLag+/-Poäng
9Bollstanäs SK– 723
10 IF Bromölla– 1523
11Mallbacken– 1022
------------------
12Sundsvall DFF– 1622
13IK Rössö Uddevalla– 2916
14 BK Häcken U– 4015
Bottenstriden i Ettan norra med fem omgångar kvar
PlaceringLag+/-Poäng
9Piteå IF– 232
10Karlstad Fotboll– 531
11Täby FK– 1230
12Motala AIF– 629
-------------------
13IFK Stocksund– 729
-------------------
14Örebro Syrianska– 1329
15Boden BK– 2125
16IF Sylvia– 2124

Artikeltaggar

Dave MossonDegerfors IF HerrFotbollIF Karlstad FotbollMallbackens IFPernilla UddhStefan JohanssonVärmlands fotbollförbund

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.