Hoppa till huvudinnehållet

Därför kan ärtorna ta slut i butiken i vinter: ”Fula och ruttna”

Publicerad:
Lantbrukaren Christian Hidén tappade tjugo procent av sin ärtskörd på grund av torka. För andra odlare var det regn som ställde till det.
Lantbrukaren Christian Hidén tappade tjugo procent av sin ärtskörd på grund av torka. För andra odlare var det regn som ställde till det. Foto: Carolina Schützer/Arkiv

Först soligt och torrt. Sedan regnigt och vått. Sommarens extremväder innebar en mardröm för ärtskörden. Lantbrukaren Christian Hidén i Säffle tappade tjugo procent.

– Den ärtsorten som jag odlar kommer att ta slut i butikerna i vinter, säger han.

Christian Hidén är en av nästan 300 odlare i Värmland, Dalsland och Västergötland som är leverantörer av Ebbaärtan åt livsmedelsföretaget Findus. På grund av vädret blev årets skörd den sämsta i Findus historia. Den dåliga skörden berodde främst på ovanligt mycket regn samt stormen Hans framfart.

Men för Christian Hidéns del var det torka som gjorde att skörden blev mindre än vanligt.

– Det här året sådde jag ärtorna mycket tidigare än förra året. Då sådde jag dem 1 juli och i år skördades de 1 juli. Eftersom juni var varm och torr påverkades skörden, säger han.

Fula och ruttna

Anledningen till att han sådde ärtorna mycket tidigare är att samtliga 300 ärtodlare inte kan skörda samtidigt. Det beror på att entreprenören Toppfrys, som fryser och paketerar in ärtorna åt Findus har en fabrik i Brålanda som inte skulle klara av om alla leverantörer blev klara samtidigt.

För de lantbrukare som skördade senare under sommaren var det regnet och stormen Hans som gjorde att skördarna minskade eller uteblev.

– Ärtorna blir fula och ruttna om marken är fuktig och då går det inte heller att köra ut i fält med de stora ärttröskorna, säger Christian Hidén.

Findus varnar för att ärtbrist är i antågande och att klimatförändringarna framöver kan leda till extremväder som ger fortsatt dåliga skördar.

Hur ska ärtorna räddas i ett allt varmare och ombytligare klimat?

– Svårt att svara på. Redan nu finns en biologisk begränsning som innebär att ärtor bara kan odlas på samma fält vart tionde år, annars blir det missväxt.

Christian Hidén satsar i alla fall på att odla ärtor nästa år också.

– Jag kan inte ha outnyttjad åkermark, säger han.

Sugarsnap
Sugarsnap Foto: JESSICA GOW / TT

Artikeltaggar

Christian HidénDalslandFindusGrönsakerHandelKlimatMat och dryckRegnSäffleVäderVästra Götalands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.