Hoppa till huvudinnehållet

Rivning går före renovering: ”Bassängen motsvarar ändå inte våra behov”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Riva eller renovera Sätterstrands badhus? Det är en fråga där de styrande partierna och oppositionen på Hammarö är oense. På måndag är badhuset åter ett ärende för kommunstyrelsen. Förslaget är att riva byggnaden för 1,5 miljoner kronor.
Riva eller renovera Sätterstrands badhus? Det är en fråga där de styrande partierna och oppositionen på Hammarö är oense. På måndag är badhuset åter ett ärende för kommunstyrelsen. Förslaget är att riva byggnaden för 1,5 miljoner kronor. Foto: Håkan Strandman

Badhuset på Sätterstrand har varit stängt sedan i november 2022. Men byggnadens framtid tvistar politikerna fortfarande om.

På måndag ligger åter ett rivningsbeslut på kommunstyrelsens bord.

Badhuset, med anor från 1966, stängdes efter att man i samband med underhållsarbete upptäckte att bassängen läckte upp till 20 kubikmeter vatten per dygn.

En utredning visade att det skulle kosta en rejäl summa att renovera byggnaden, någonstans mellan 30 och 50 miljoner kronor. Om det ens är möjligt att renovera byggnaden. Oppositionen fick på fullmäktige i augusti igenom en återremiss där tjänstemännen fick i uppdrag att titta närmare på saken.

Nu har serviceförvaltningen svarat. Det skulle kosta mellan en halv och en miljon kronor att undersöka läckagets påverkan på byggnaden och eventuellt marken under byggnaden.

Det tycker de styrande partierna, med kommunalrådet Solweig Gard (S) i spetsen, är bortkastade medel.

– Vi behöver vara restriktiva med kommunens pengar. Simbassängen motsvarar ändå inte våra behov, säger hon.

Bassängen är bara drygt tolv meter lång och sex meter bred.

– Redan i dag åker eleverna i mellanstadiet till Karlstad, det krävs lite mer än att bara lära sig att simma, säger Gard.

För ett godkänt betyg i årskurs sex krävs det att eleven kan simma 200 meter, varav minst 50 meter i ryggläge.

– Vi har dessutom skrivit under ett samverkansavtal som gör att vi kommer att lösa simundervisningen tillsammans i Karlstadsregionen, säger Gard.

Förutom Karlstad och Hammarö ingår även Kil, Grums och Forshaga i uppgörelsen.

Förra veckan hade partierna i arbetsutskottet ett förberedande sammanträde. Ett oenigt utskott föreslår kommunstyrelsen att godkänna förvaltningens svar och i stället avsätta 1,5 miljoner för att riva byggnaden.

Moderaterna och Liberalerna reserverade sig mot beslutet. Partierna vill åter bolla tillbaka ärendet till tjänstemännen för en förenklad besiktning.

Solweig Gard ser en stor nackdel med att riva byggnaden och att kommunen därmed står utan badhus.

– Att vi går miste om möjligheten att driva egen simskola under vinterhalvåret, säger hon.

Läs också

Artikeltaggar

BadanläggningarHammaröKarlstadLiberalernaModeraternaSamhälleSocialdemokraternaSolweig Gard

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.