Hoppa till huvudinnehållet

Ofrivillig ensamhet kan vara skadligt för hälsan: ”Viktigt att prata om”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Verksamhetschefen Tage Pettersson tror att det finns ett mörkertal när det kommer till människor som lever i ensamhet, därför är det viktigt att prata om det.
Verksamhetschefen Tage Pettersson tror att det finns ett mörkertal när det kommer till människor som lever i ensamhet, därför är det viktigt att prata om det. Foto: HP Skoglund

Tage Petterson, verksamhetschef på Hela människan Ria i Karlstad, möter personer som lever i utsatta livssituationer varje dag.

Senaste utmaningen är att motverka ofrivillig ensamhet.

– Jag tror det finns ett mörkertal när det kommer till ensamhet, säger han.

För att motverka ofrivillig ensamhet har Socialstyrelsen delat ut statsbidrag till föreningar runt om i landet. Hela människan Ria i Karlstad har fått ta emot 164 000 kronor.

Tage Pettersson framhåller att ensamhet generellt är förknippat med tabu och skam och att forskning visar att ofrivillig ensamhet kan vara farligt för hälsan.

– Därför tror jag att det är viktigt att prata om det här, för det kan hända alla. Vi har ibland använt oss av ett uttryck ”Du är inte ensam om att känna dig ensam”, det tycker jag säger en hel del, säger han.

Gemenskap med varandra

Både verksamhetschefen och behandlingsassistenten Ulla-Britt Påhlsson har jobbat med personer i missbruk, som gått ur ett missbruk, hemlösa men också ofrivillig ensamhet i flera år. De tycker det är viktigt att lyfta den här frågan. Förutom de aktiviteter som redan anordnas på Ria vill man med det nya projektet hitta ett nyktert alternativ flera timmar i veckan, ibland kan det även handla om heldagar.

– Det finns de som kliver in i nykterhet som säger upp sitt gamla umgänge, och då blir du ensam i stället. Det är inte lätt. Du kanske haft en umgängeskrets i 30 år, och nu helt plötsligt – för att du ska klara dig – får du säga nej till det, säger Tage.

Ria i Karlstad har fått ett nytt kök, som invigdes under fredagen. Ett viktigt lyft för verksamheten enligt kocken Timmie Larsson, Tage Pettersson och behandlingsassistenten Ulla-Britt Påhlsson.
Ria i Karlstad har fått ett nytt kök, som invigdes under fredagen. Ett viktigt lyft för verksamheten enligt kocken Timmie Larsson, Tage Pettersson och behandlingsassistenten Ulla-Britt Påhlsson. Foto: HP Skoglund

För flera av de som besöker verksamheten kan personalen på Ria vara det enda mötet besökarna har om dagen, berättar Tage. Både han och Ulla-Britt beskriver hur självkänslan kan vara låg hos de individerna. Därför är det nya projektet viktigt, de vill stärka deras självbild och att de ska våga ta för sig mer. Varje vecka möts nu en grupp av sju personer för att motverka ofrivillig ensamhet.

Ulla-Britt som också är den som oftast möter människor som är i behov av att prata, berättar om den tillit som växt fram genom åren.

– Vi har märkt att när vi har gruppsamtal är behovet väldigt stort för att prata. Det märkte vi redan första gången, säger hon.

”Vi har märkt att när vi har gruppsamtal är behovet väldigt stort för att prata”, säger Ulla-Britt Påhlsson, som oftast är den som möter människor i enskilda samtal.
”Vi har märkt att när vi har gruppsamtal är behovet väldigt stort för att prata”, säger Ulla-Britt Påhlsson, som oftast är den som möter människor i enskilda samtal. Foto: HP Skoglund

Hittills har gruppen träffats under fem gånger, och tanken är att de ska hitta på olika aktiviteter. Ännu är det för tidigt att säga hur det tagits emot, men vissa i gruppen har börjat våga öppna sig.

– Om någon är hungrig och får en tallrik mat, och den blir mätt efteråt, då ser du en effekt av det direkt. Men det här är ett långsiktigt arbete. Till Ria kommer det samma människor dag ut och dag in så vi förstår att Ria har en väldigt stor funktion för dem. Det här blir som ett hem, vi känner igen dem och vi kan deras namn och de får en gemenskap med varandra. Det betyder minst lika mycket som att vi i personalen ser dem.

Artikeltaggar

HemlöshetKarlstadMissbrukMänskligtNykterhetSocialstyrelsen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.