Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen sponsrar krisande Mallbacken: ”Damfotbollen är på frammarsch”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Mallbacken jagar både viktiga poäng i serien och viktiga tillskott i klubbkassan.
Mallbacken jagar både viktiga poäng i serien och viktiga tillskott i klubbkassan. Foto: Olle Persson

Torsby kommun sponsrar krisande Mallbackens IF med 70 000 kronor.

Lättmotiverat med tanke på kopplingen mellan fotbollsföreningen och Stjerneskolan, anser kommunalrådet Peter Jonsson (S).

– Nu hoppas vi att fler hänger på, både grannkommuner och företag, säger han.

Kommunens barn- och utbildningsnämnd hade sammanträde på torsdagen med budget för kommande år på agendan.

Och det var i samband med de diskussionerna som frågan både lyftes och beslutades.

Och det är just hur samarbetet mellan Stjerneskolans NIU-inriktning och elitfotbollen i Mallbacken för de båda samman som gör sponsringen görbar, konstaterar nämndordförande Adam Passin (S).

– Vi bestämde oss för att vi vill vara med och stötta F19-laget, och då pratar vi om ungefärligen ett par tusen per spelare, men max 70 000 kronor. Tjejfotbollen är viktig för oss och det idrottsgymnasium som vi har, hade vi inte haft Mallbacken så hade vi inte kunnat bedriva NIU-programmet i Torsby, säger han och förklarar vidare:

– Jag ställde frågan rakt ut på mötet om vi har råd att inte vara med och stötta upp. Och det var bara en reservation mot det, annars var alla andra positiva till det.

Behöver få in pengar

För lite drygt en månad sedan gick Mallbackens IF utmed att man går på knäna ekonomiskt och att föreningen behöver samla ihop en miljon kronor före årsskiftet för att ens överväga att fortsätta spela med sitt representationslag i elitettan kommande säsong.

Nästan 279 000 kronor samlades in från företag och privatpersoner under de två första veckorna efter klubbens rop på hjälp.

Och i den så kallade ”Sponsormatchen” mot Jitex i slutet av september, där företag och privatpersoner sponsrade med ett x antal kronor per åskådare, fick Fryksdalsklubben in drygt 290 000 kronor.

– Det känns som ett viktigt tillskott i kassan, absolut. Sen är det ju så att alla pengar räknas och alla kronor ska in och ju mer vi får in på den här matchen desto mindre annat av det andra behöver vi göra, sa klubbens ordförande Evelina Nilsson efter matchen.

”Stor betydelse att ha elitlag”

Ekonomiskt är man nu en bra bit på väg mot den miljonen som krävs för att överleva en säsong till.

Tvingas Mallbacken dra sig ur näst högsta serien skulle det minska attraktionskraften till fotbollsgymnasiet i Torsby.

Adam Passin förklarar hur man ser ett rejält söktryck till fotbollsinriktningen även kommande år.

– Och vi pratar om att erbjuda våra ungdomar en meningsfull fritid och jag menar att vi har ju ett elitlag vilket såklart kan ge våra tjejer en extra puff med att börja fotboll och vi ser såklart en stor betydelse i att ha elitlaget kvar, säger han och konstaterar:

– Damfotbollen är på frammarsch och då är det klart att vi också ska hjälpa till om vi har möjlighet.

Artikeltaggar

Adam PassinElitettanEvelina NilssonFotbollMallbackens IFPeter JonssonTorsby kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.