Hoppa till huvudinnehållet

Hastigheten sänks på flera vägar: ”Det blir lite lugnare, tryggare och säkrare”

Publicerad:
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
Det blir sänkta hastigheter på många av Forshagas gator framöver, om kommunstyreslen får som den vill.
Det blir sänkta hastigheter på många av Forshagas gator framöver, om kommunstyreslen får som den vill. Foto: Marcus Lindblad / SVD / TT

Det blir till att lätta på gasen för den som kör bil i Forshaga framöver. Som en del i den nya trafikplanen sänks hastigheten på många gator.

– Det blir lite lugnare, tryggare och säkrare, säger Per Lawén, kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen i Forshaga antog på tisdagen en ny trafikplan för kommunen. Det kommer att innebära att högsta tillåtna hastigheten kommer att sänkas på många vägar.

– På kommunala lokalgator sänks hastigheten från 50 till 40 kilometer i timmen. Och vi föreslår också en sänkning runt centrum i både Forshaga och Deje från 50 kilometer i timmen till 30, säger Per Lawén.

Enligt honom har det funnits en allmän uppfattning bland invånarna att bilister inte sköter sig och förändringarna är efterfrågade.

– Så vi tänker att med en sådan här plan så kan vi få lite lugnare trafik. Det kommer också kopplas en åtgärdsplan till detta – upphöjningar i gatorna, skyltar, trafikdelare och så vidare. Vi kommer jobba med mängder av åtgärder för att få lugnare trafik, framförallt där barn och unga går, säger Per Lawén.

En annan nyhet i trafikplanen är att man vill bygga en ny cirkulationsplats i korset utanför Petruskiosken.

– Där blir det stopp ibland så där vill få till någon form av rondell.

När kan det bli verklighet?

– Trafikplanen gäller för 2023-2029, så någon gång under den tiden. Efter att planen är tagen ska vi sätta oss och titta på det.

Den nya trafikplanen klubbas slutligen av kommunfullmäktige 24 oktober.

Artikeltaggar

DejeForshagaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPer LawénTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.