Hoppa till huvudinnehållet

Läraren Karl mordhotades av elev: ”Skulle spränga min nyfödde son i luften”

Publicerad:
Läraren Karl berättar om en hård skolmiljö där elever dagligen stör ordningen. Karl blev själv mordhotad efter att ha beslagtagit en elevs mobiltelefon.
Läraren Karl berättar om en hård skolmiljö där elever dagligen stör ordningen. Karl blev själv mordhotad efter att ha beslagtagit en elevs mobiltelefon. Foto: KATARZYNA KORZA / TT

Högstadieläraren Karl beslagtog en elevs telefon. Det slutade med att han trakasserades och mordhotades.

– Det var inte den här bilden jag hade av yrket när jag sökte in på lärarlinjen.

Karl har arbetat som legitimerad lärare i 18 månader och har totalt fyra år bakom sig inom barnomsorgen på en ort i västra Värmland. Han berättar att han läste till lärare för att han tycker om att lära ut kunskap till barn. Men verkligheten ser inte riktigt ut som Karl föreställde sig. Han vittnar om en tuff vardag där elever dagligen stör ordningen.

– De nonchalerar skolans regler: går med skor inomhus, låtsasbrottas i korridoren till det går överstyr och skriker råa ord till varandra. Det är både tjejer och killar som beter sig så här, säger Karl.

Betedde sig störande

Men det är händelserna med en enskild elev i slutet av september som verkligen har satt djupa avtryck hos honom. Det hela började i samband med att han som brukligt samlade in ungdomarnas telefoner innan en lektion. Något lärarna har rätt till enligt skollagen.

– Jag skulle precis starta undervisningen när jag märkte att en kille inte hade lämnat in sin telefon. Den började att ringa och jag sa till honom att lämna ifrån sig den. Jag fick säga till honom tre gånger innan han gav mig den, berättar Karl och fortsätter:

– Jag låste in telefonen i katedern och sa att eleven skulle få den av sin mentor efteråt.

Jag låste in telefonen i katedern och sa att eleven skulle få den av sin mentor efteråt.
Karl

Det blev inledningen på en stökig undervisningstimme.

– Killen betedde sig allmänt störande och tjatade om att han skulle få tillbaka sin telefon. Eftersom jag inte kunde sätta i gång lektionen avvisade jag honom. Då började han att rycka i dörren från utsidan och bankade på fönsterrutor, säger Karl.

Följde efter Karl

När rasten närmade sig fick Karl motta hot för första gången.

– I samband med att en annan elev lämnade klassrummet smet han in, ställde sig en decimeter framför mig och sa att jag skulle passa mig om han inte fick tillbaka telefonen. Jag svarade lugnt och sakligt att han hade förbrukat sin chans och att telefonen skulle lämnas tillbaka till hans mentor.

Eleven följde sedan efter Karl när han gick till arbetsrummet med telefonen.

– Då skulle han med mig in och en lärarkollega fick hålla bort honom.

Trakasserierna fortsatte efter arbetsdagens slut.

– Jag var och tankade bilen vid 17-tiden när killen ringde mig. Han sa samma sak som tidigare under dagen. Jag skulle ge fan i hans telefon, annars skulle jag passa mig. Under det här samtalet hörde jag att det var andra personer i bakgrunden, säger Karl.

Hotade spränga sonen

Han berättar att han efter dessa händelser tyckte att det kändes olustigt att åka till arbetsplatsen. Men ingenting inträffade förrän några dagar senare då hoten eskalerade till en ny nivå.

– Klockan 22.30 ringde min telefon och det var återigen eleven som hörde av sig. Han sa att han skulle spränga mig, mitt hus och min nyfödde son i luften, säger Karl.

Han sa att han skulle spränga mig, mitt hus och min nyfödde son i luften.
Karl

Hur gick tankarna när du fick höra de orden?

– Jag tyckte att det var fruktansvärt olustigt, men jag blev inte rädd. Samtidigt kände jag att det var skönt att jag bodde en bit ut på landsbygden i det läget. Jag visste inte vad han och hans eventuella umgänge var kapabla till just den kvällen.

Karl spelade in samtalet vilket han också meddelade eleven om.

Efter händelsen har Karl varit i kontakt med skolledningen som har gett eleven anpassad studiegång och han medverkar därmed inte på Karls lektioner. Skolledningen ska så småningom komma med en åtgärdsplan och en extraresurs har tills vidare satts in i den aktuella klassen.

– Jag har gjort totalt fyra tillbudsrapporter till arbetsgivaren, två polisanmälningar och en orosanmälan till socialtjänsten. Polisanmälan ledde ingenstans eftersom vederbörande är under 15 år. Men jag hoppas att socialtjänsten tar det här på allvar.

Älskar sitt jobb

Karl berättar att han vill lyfta sin historia för att sätta den i ett större sammanhang.

– Den här händelsen är ett exempel på vilka utmaningar vi lärare står inför i dag. Att barn får bete sig hur som helst grundar sig i en slapphet från föräldrar. De förväntar sig att vi ska uppfostra barnen.

Vad tycker du behöver göras för att komma tillrätta med problemet?

– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Vi lärare saknar i dag medel och konsekvenser som biter på eleverna. En uppmaning till makthavare att det måste ske en strukturell förändring inom skolan. Kanske borde betyg i ordning och uppförande återinföras?, säger Karl.

Vi lärare saknar i dag medel och konsekvenser som biter på eleverna.
Karl

Trots det inträffade har han inga planer på att sluta som lärare.

– Jag älskar det här jobbet. Kollegorna är fantastiska och de elever som försöker lära sig saker betyder mycket för mig. De positiva sidorna är fortfarande fler än de negativa, säger Karl.

Fotnot: Karl heter någonting annat i verkligheten.

Artikeltaggar

HotLärarePolisanmälanSkola och utbildningSkolorSocialtjänstVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.