Hoppa till huvudinnehållet

Snuset har gjort Sverige bäst i EU – så varför detta korståg?

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Att fler väljer snus framför cigaretter är bra för folkhälsan, menar debattören.
Att fler väljer snus framför cigaretter är bra för folkhälsan, menar debattören. Foto: Annika Byrde

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Forskningen är tydlig. Det är skadligare att röka än att snusa. Trots detta enkla faktum fortsätter ett antal debattörer att bedriva sitt korståg mot snus och nikotin, nu senast i Värmlands Folkblad, skriver Patrik Strömer, Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen, i en replik.

Sänkt skatt på snus är ett hot mot de värmländska pojkarnas hälsa

Det går förstås att oroa sig över att människor använder nikotin, men det är inget samhällsproblem att vuxna gör det, tvärtom! Sverige är nämligen enda landet i EU där snus är tillåtet och vi var också först med nikotinportioner. Sverige har också lägst andel rökare och var under decennier det enda landet där kvinnor rökte mer än män. Om inte detta beror på snuset, så behöver Cancerfonden, Hjärt-Lungfonden med flera komma med en bättre förklaring. Någon sådan har de aldrig presenterat.

Ja, det finns möjliga hälsorisker med nikotin, precis som det finns möjliga hälsorisker med att vaccinera sig, ja det finns faktiskt risker med alla aktiviteter och beteenden. Det är förstås den relativa risken mellan att röka och att inte röka som är den relevanta i sammanhanget.

Sverige har nu två rökfria generationer på riktigt, enligt officiell statistik från Folkhälsomyndigheten. Detta borde vara glädjande nyheter för alla som säger sig bry sig om andra människors hälsa.

Att svenska män har hälften så låg risk att diagnosticeras med lungcancer som genomsnittet i EU torde vara ett resultat av vår snustradition. Att regeringen nu vill höja skatten på de billigaste cigaretterna i Norden och sänka den på snus är därför klok politik.

Däremot går det inte att argumentera mot säkrare produkter med nikotin och samtidigt hävda att man verkligen vill minska rökningen. Verkligheten i Sverige och Europa är tydlig: Snus leder till bättre folkhälsa.

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

Artikeltaggar

CancerfondenEUEuropaFolkhälsaFolkhälsomyndighetenHjärt-LungfondenPolitikSamhälleSkatterSvenska SnustillverkarföreningenVård och omsorgVärmlands län