Hoppa till huvudinnehållet

Lyckad myggbekämpning i Forshaga – Skåreborna får vänta till tidigast 2025

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Det var rejält med mygg i Skåre i somras, men någon biologisk bekämpning blir det inte under 2024. Tiden för ansökan har redan löpt ut.
Det var rejält med mygg i Skåre i somras, men någon biologisk bekämpning blir det inte under 2024. Tiden för ansökan har redan löpt ut. Foto: HP Skoglund

Myggbekämpningen i Forshaga och Deje i sommar har gett resultat. Det anser Jan Lundström, verksamhetsledare för Biologisk myggkontroll.

– Vi har hållit nere myggmängderna ordentligt. Det känns bra, säger han.

På tisdag ska kommuninvånarna ge sin bild.

Efter ett års uppehåll helikopterbekämpades stickmyggslarver i Forshaga och Deje vid två tillfällen, maj och augusti, under 2023. På tisdag ska Jan Lundström ge sin syn på hur effektiv bekämpningen har varit. Det sker på ett informationsmöte i Kulturhuset i Deje.

– Vår upplevelse av bekämpningsinsatserna är att det överlag gått väldigt bra, säger han.

Samtidigt efterlyser han ha återkoppling från kommuninvånarna på tisdagsmötet.

– Jag har pratat med folk i ett område i Forshaga där de upplever att det har varit mycket mygg. I närheten av det området har vi ansökt om att få bekämpa under 2024, säger Lundström.

Ansökan till Naturvårdsverket omfattar drygt 803 hektar, vilket är 53 hektar mer än årets ansökan. Det nya området omfattar runt 30 hektar.

– Resterande 20 hektar är en utökning av kanterna i nuvarande områden. Vi behöver lite mer marginaler. Vi får absolut inte riskera att sprida Vectobac G utanför de områden vi har tillstånd för, säger han.

För myggbekämpningen vid Nedre Dalälven ansöker Biologisk myggkontroll om tillstånd för tre år i taget. Till skillnad från Forshaga där en ansökan skickats in varje år sedan 2020.

– Det blir visserligen mindre arbete med tre år i taget, men det tar ganska många år att lära sig ett nytt område. Vi vill ha en kommunikation med folk där de berättar när och var de haft problem med stickmyggor så att vi kan lägga i det i vår karta.

Avtalet med Forshaga kommun löper ut 2023. Kommunen har nyligen gått ut med en upphandling för de närmaste tre åren.

– Vi kommer att lämna in ett anbud och hoppas att vi får fortsätta arbeta med Forshaga, säger Jan Lundström.

Jan Lundström, Biologisk myggkontroll, Torbjörn Falk, kommunchef Forshaga, och kommunalrådet Per Lawén (S) fångade på bild inför den första myggbekämpningen pandemiåret 2020.
Jan Lundström, Biologisk myggkontroll, Torbjörn Falk, kommunchef Forshaga, och kommunalrådet Per Lawén (S) fångade på bild inför den första myggbekämpningen pandemiåret 2020. Foto: Sophia Jiglind

Biologisk myggkontroll har även avtal med Karlstads kommun. Där har det inte skett någon bekämpning än trots sommarens myggexplosion i Skåre.

– Det är lite komplext. Folk har reagerat på att det är mycket mygg i Skåre och jag har själv varit där och tyckte att det var rejält jobbigt, säger Jan Lundström och fortsätter:

– Samtidigt har vi hittills inte fått sådana mängder i fällorna att det är motiverat att skicka in en ansökan till Naturvårdsverket.

Biologisk myggkontroll har inte hunnit sammanställa alla fångster som gjorts under 2023. Det är ett tidsödande arbete – och det är ändå för sent att få till stånd en biologisk bekämpning i Skåre våren eller sommaren 2024.

– Ansökan skulle ha varit inlämnad 1 oktober till Naturvårdsverket, säger Jan Lundström.

Det betyder att Skåreborna får bida sin tid till tidigast 2025.

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

DejeDjur och naturForshagaMyggNaturvårdsverketSkåre

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.