Hoppa till huvudinnehållet

Maja, 22, vill få fler att dansa utan press: ”Kan bli en utseendefixerad sport”

Publicerad:
Reporter Isabelle Karlsson
Isabelle Karlsson
isabelle.karlsson@vf.se
Maja Brodén vågade satsa på sin dröm, trots noll erfarenhet av att driva företag. Resultatet blev aktiebolaget Encima dansstudio.
Maja Brodén vågade satsa på sin dröm, trots noll erfarenhet av att driva företag. Resultatet blev aktiebolaget Encima dansstudio. Foto: Peter Bäcker

För 22-åriga Maja Brodén blev passionen till ett aktiebolag.

Nu har Encimas dansstudio, med sina 290 elever, funnits i snart ett år och Karlstadstjejen har inga planer på att sluta expandera.

– Vi har bara börjat, säger hon.

Maja Brodén har ägnat majoriteten av sin tid till dansen. En hobby som har format stora delar av den hon är i dag. Första gången hon stod i en danssal var hon bara tre år. I dag hittas Maja Brodén i sin alldeles egna dansstudio som är inne på sin andra termin.

– I januari förra året tog jag steget att starta en egen dansstudio där jag i dag jobbar heltid, säger hon och visar lokalerna på KMTI där hon hyr in sig.

”Från UF-företag till AB”

Namnet på dansstudion kommer från spanskan och betyder ”på topp” i direktöversättning. Något som speglar verksamheten, menar Maja Brodén.

– Mitt mål är att eleverna ska må på topp efter att de har varit hos oss. Det är det viktigaste.

Idén bakom konceptet med ”den glada dansstudion i Karlstad” började växa när Maja Brodén gick på gymnasiet.

– Jag startade ett UF-företag där vi dansade på äldreboenden, den verksamheten fortsatte i bolagsformen enskild firma för att sedan bli aktiebolag, säger hon.

Maja Brodén gick från UF-företag till ett aktiebolag. ”I dag består företaget av mig, en deltidsanställd och runt 40 timanställda”, säger hon.
Maja Brodén gick från UF-företag till ett aktiebolag. ”I dag består företaget av mig, en deltidsanställd och runt 40 timanställda”, säger hon. Foto: Peter Bäcker

Parallellt med uppstartsfasen av dansstudion jobbade Maja Brodén som danslärare på olika dansstudios runt om i Karlstad. Många av eleverna hon haft följde med henne när hon startade Encimas dansstudio.

– Jag har lärt mig allt jag kan från lärare och kollegor under åren. Där tar jag med mig mycket inspiration samtidigt som jag nu får möjlighet att göra vissa saker annorlunda och på mitt sätt. För mig är det viktigt att alla får ta lika stor plats, oavsett ålder, kroppsform, etnicitet eller hemförhållanden. Jag är därför extra noga med att rotera platser i koreografier för att låta alla glänsa. Min dansstudio är ingenting utan mina elever.

Varför känns det viktigt för dig?

– Jag hade själv väldigt höga krav på mig själv som ung tjej och vill motverka att mina elever känner sig pressade att prestera i danssalen. Jag ställde mig själv frågan varför jag egentligen tycker om att dansa. Är det för att tävla om vem som är bäst, eller är det för att det sprider glädje och ger gemenskap, trygghet och sammanhang?

– Jag landade i det sistnämnda.

”Drabbats av ätstörning”

Drivkraften att göra dansstudion till en bekymmerslös plats utan krav på prestation berättar Maja Brodén bottnar i egna upplevelser från branschen.

– Dans kan bli en utseendefixerad sport, speciellt som ung. Du står ju som 14-årig tjej i ett rum med speglar bredvid 20 andra jämnåriga tjejer. Det är svårt att inte jämföra sig då.

Maja Brodén berättar att hon själv drabbades av en ätstörning som 14-åring och att det kom att ändra hennes sätt att se på dans i grunden.

– Nu mår jag bra, trots att något sånt hänger med en länge, men jag kände lite efteråt att om jag ska fortsätta med dans så måste det vara på rätt sätt.

Hur menar du då?

– Att det vi gör i dansstudion inte ska vara triggande eller exkluderande. Till exempel är vi noga med att vi lyfter oavsett längd, vikt eller ålder, när vi jobbar med lyft av olika slag. Ibland säger någon elev att den inte kan bli lyft, och då säger vi ”jo, det kan du” och så väljer vi att lyfta dem, om de vill såklart.

– Allt handlar om anpassning.

Maja Brodén vill skapa en verksamhet som lyfter alla – både mentalt och fysiskt.
Maja Brodén vill skapa en verksamhet som lyfter alla – både mentalt och fysiskt. Foto: Peter Bäcker

Maja Brodén berättar att dansen i dag handlar om att skapa ett färgglatt sammanhang som välkomnar människor i alla åldrar, kön, läggningar – men också i alla humör.

– Det händer ju varje vecka att någon grupp får ett så pass stort skrattanfall att vi danslärare och eleverna nästan ligger på golvet och skrattar.

Hon fortsätter:

– Men elever kommer även dagar när de inte är glada. Elevernas liv pågår ju, och de kan inte må tipp topp bara för att det är tisdag klockan fem och det är dans. Saker händer som man har med sig in i danssalen varje vecka, och det är helt okej. Jag brukar säga att om eleven börjar gråta under lektionen så spelar inte det någon roll. Bara fortsätt dansa, sätt dig eller gör vad du vill. Det viktigaste är att du är här.

”Skapa arbetsmöjligheter”

Förutom att hålla i danslektioner har Maja Brodén ansvar för att samla ihop dansare från sin arbetsgrupp till olika bokningar.

– Jag har omkring 40 dansare som är timanställda hos mig. När vi får ett gig och jag behöver ett gäng dansare så hör jag av mig till dem och frågar om någon vill ställa upp.

Nästa steg blir att ta reda på arvode och vad dansarna kan få i lön.

– För man jobbar aldrig gratis med dans hos mig. Det är ett annat av mina mål, att skapa arbetsmöjligheter inom dans.

På dansstudion är åldersspannet stort. ”Från de som precis har fyllt två till någon som är runt 60 år”, säger Maja Brodén.
På dansstudion är åldersspannet stort. ”Från de som precis har fyllt två till någon som är runt 60 år”, säger Maja Brodén. Foto: Peter Bäcker

Att fakturera och göra andra ”företags-grejer” är något som är helt nytt för Maja Brodén som egentligen kom rakt från gymnasiet in i företagsvärlden.

Men något som inte stoppade henne från att satsa på sin dröm.

– Jag brukar tänka att om andra människor har klarat det, då borde jag kunna lära mig det. Som Pippi brukar säga: ”Det har jag aldrig provat, men det kan jag nog”. Det är fantastiskt att driva företag som ung tjej tycker jag, man har sådana möjligheter. Det gäller bara att våga ta hjälp och inte heller vara rädd för att satsa.

Känner du att du tog rätt beslut som vågade?

– Verkligen. Såklart att man stundvis blivit lite påverkad av jantelagen, att man inte ska ta för mycket plats i branschen och sådär, men någonstans har jag landat i att jag aldrig kommer sluta vara mig själv. Eleverna som dansar på Encimas dansstudio kommer få hela oss, hela vår själ och all kärlek vi har att ge. Tycker de om det så tycker de om det, och passar det inte, ja då passar det inte.

Artikeltaggar

AktiebolagDansEkonomiGymnasieskolanKarlstadKMTILärareNöje/Kultur

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.