Hoppa till huvudinnehållet

Skuggbudgetarna får en att längta till vad som kommer efter dagens krisregering

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg presenterade i dagarna partiets skuggbudget.
Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg presenterade i dagarna partiets skuggbudget. Foto: Henrik Montgomery

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Spretigt och oseriöst”, säger Svantesson om de rödgröna skuggbudgetarna. Tvärtom. Vad S, V och MP lagt på bordet är förutsättningarna för ett riktigt bra kompromissförslag.

Regeringspartierna och SD pytsade ut alla sina budgetförslag under flera veckor för maximalt genomslag. Det hjälpte inte. Väljarnas dom kom snabbt och hårt. Det duger inte.

Allt färre väljare tror regeringen har vad som krävs för att klara ekonomin. Den ekonomiska pessimismen breder ut sig. Andelen som tror att Sveriges ekonomi kommer att vara i sämre skick om tolv månader har ökat från 47 till 57 procent sedan i maj, visar en ny DN-mätning.

Samtidigt ser det svart ut för högern i väljaropinionen. I den väljarundersökning som SVT presenterade på torsdagen, skulle S, V och MP ensamma få egen majoritet – utan Centern.

Mellan blocken skiljer det nu över 10 procentenheter och alla regeringspartier tappar väljare till Sverigedemokraterna, vilket förstås inte kan överraska någon efter en sensommar och höst där regeringen så plågsamt uppenbart gått i SD:s koppel. Lyfter man SD:s hjärtefrågor, är det SD som kommer att tjäna på det. Grattis. Hoppas insikten sjunker in.

Nu har dessutom oppositionen, på bara ett par dagar, presenterat alla sina skuggbudgetar. Så nu kan vi också se vad alternativet till regeringspolitiken skulle kunna vara.

Nej, oppositionens budgetar kommer aldrig bli verklighet. Men det betyder ju inte att det inte är intressant att se vad utgångsläget för en regeringsförhandling hade kunnat vara, i stället för tagelskjortan högern erbjuder speciellt välfärden.

10 miljarder extra till välfärden, är budet från Socialdemokraterna. Detta utöver de tio miljarder regeringen snålt föreslår i sin budget. Sex miljarder extra till regionerna – fyra till kommunerna. Fortfarande inte i närheten av underskotten i regionerna dock, å andra sidan vill partiet plocka in pengarna med hjälp av en tillfällig skatt på bankerna för att plocka tillbaka en del av de groteska vinster de nu gör på det skyhöga ränteläget.

Så förutom dubbelt så mycket till välfärden i generella statsbidrag, räcker Socialdemokraternas reformutrymme både till stor personalsatsning inom vården, till fler riktade statsbidrag, till inkomstskattesänkningar, ett tillfälligt extra barn- och studiebidrag – och nån form av drivmedelsstöd där landsbygdsbilisten får mest.

Miljöpartiet trumfar i sitt budgetförslag Socialdemokraternas höjning av det generella statsbidraget. 14 miljarder mer än regeringen, föreslår de och nu börjar vi i alla fall närma oss de runt 30 miljarder som Sveriges kommuner och regioner uppskattar behövs för att slippa en ren välfärdsslakt.

Vänsterpartiet går så klart ytterligare steg längre och vill, med hjälp av en rad skattehöjningar och genom att föreslå ett underskott i statsfinanserna, fullt ut kompensera regioner och kommuner för prisökningarna – och sen lite till utöver det. 28 miljarder totalt satsar partiet i sin skuggbudget på välfärdssektorn.

”De budgetmotioner som oppositionspartierna nu lägger på bordet spretar åt alla håll. De måste snarare ses som partiernas önskelistor än förslag på hur Sverige ska styras. Det är tydligt att Magdalena Andersson helt saknar ett seriöst regeringsalternativ”, kommenterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på X (före detta Twitter).

Har du läst så här långt i denna text, håller du kanske med om spretigheten. Men sjutton vet om det är speciellt spretigt egentligen. Eller om det ser ut ungefär som det brukar innan tre partier satt sig ner för att budgetförhandla?

Nej, det är sant att skuggbudgetar från partier i opposition och i riksdagsminoritet mitt i en mandatperiod aldrig kommer att bli verklighet. Vad vore ens poängen för Magdalena Andersson att presentera ett färdigkompromissat tre- eller fyrapartiers budgetalternativ i det läget?

Nu har oppositionspartierna däremot fått chansen att visa var deras prioriteringar ligger och flexat just de muskler deras respektive väljare gärna vill se i en budget.

Socialdemokraterna lägger sig stadigt i mitten – erbjuder både skattesänkningar och statsbidrag - och vill mest av allt demonstrera den regeringsduglighet som kan få vilsna högerväljare att byta block. Vänsterpartiet tar ifrån tårna och gör en förväntad skarp vänstersväng som pressar Socialdemokraterna att i alla fall ta några steg åt – vilket ärligt talat både vänsterväljare och sosseväljare gärna ser. Miljöpartiet sluter upp med välfärdssatsningar som nästan lika gärna kunde ha kommit från S eller V – och klimatsatsningar som desperat behövs men inget annat parti vågar lägga.

”Spretigt och oseriöst”, tycker Svantesson. Men frågan är om inte utgångsläget för en riktigt bra rödgrön kompromiss är precis vad S, V och MP lagt på bordet.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiElisabeth SvantessonMagdalena AnderssonMikael DambergMiljöpartietModeraternaPolitikSkatterSocialdemokraternaSVTVälfärdVänsterpartiet