Hoppa till huvudinnehållet

Regionens kovändning fullbordad: Jourcentralerna blir kvar

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
För en månad sedan backade C, V och S-majoriteten från förslaget att lägga ned jourcentralerna och återremitterade förslaget. Nu fullbordas kovändningen.
För en månad sedan backade C, V och S-majoriteten från förslaget att lägga ned jourcentralerna och återremitterade förslaget. Nu fullbordas kovändningen. Foto: Peter Bäcker

Efter skarp kritik backade S-, C- och V-majoriteten i Region Värmland för några veckor sedan från sitt förslag att lägga ned jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn.

Nu står det helt klart. De blir kvar.

Jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn har inneburit en möjlighet för invånarna där att få vård på kvälls- och helgtid. Detta var dock den styrande majoriteten först beredda att offra – något som ledde till skarp och högljudd kritik.

När majoriteten i början av september presenterade sparförslagen inom hälso- och sjukvårdsverksamheten var ordföranden Daniel Schützer (S) självkritisk. ”Som ordförande har jag drivit på rätt hårt för att hitta besparingar som får effekt snabbt, men där har vi inte haft tillräckligt medborgarfokus”.

Förvaltningen vill fortfarande avveckla

I samband med hälso- och sjukvårdsnämndens möte återremitterades förslaget – och nu står det alltså klart att jourcentralerna blir kvar. Och det trots att tjänstemännen efter en fördjupad utredning fortsätter förorda en avveckling.

I ett pressmeddelande konstaterar majoritetspartierna att man ”har stor respekt för förvaltningens förslag, men det är politikens roll att tillföra fler perspektiv till beslutsprocessen och SCV-majoriteten lägger större vikt vid invånarnas upplevda trygghet i de här områdena”.

- Vi har haft goda samtal med våra partivänner i både Säffle och Kristinehamn och har beslutat att inte gå vidare med förslaget, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

CenterpartietDaniel SchützerFörvaltningKristinehamnPressmeddelandeRegion VärmlandSocialdemokraternaSäffleUtredningarVårdVård och omsorgVänsterpartiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.