Hoppa till huvudinnehållet

40 år i kulturens tjänst: ”Visar bara hur stort intresse vi har”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Stina Larsen och Petter Hjerpe är två av 22 utställare och flankeras här av föreningens ordförande Jenny Blom och Christina Hellinge inför konstföreningens 40-årsjubileum.
Stina Larsen och Petter Hjerpe är två av 22 utställare och flankeras här av föreningens ordförande Jenny Blom och Christina Hellinge inför konstföreningens 40-årsjubileum. Foto: Daniel Olausson

Ransäter-Munkfors konstförening 40-årsjubilerar.

Med 22 utställare – både nya som gamla.

– Det är roligast när det inte är något tema, för då får man visa vem man är, säger Petter Hjerpe.

Han är välkänd på flera sätt i bygden, men i de här sammanhangen har han inte visat upp sin konst förut.

Hans målningar brukar gå åt, så att säga.

– Förut har jag sålt mest för mig själv där jag antingen har gjort beställningsjobb eller så har jag lagt ut på Instagram och så har det blivit sålt där, så jag har inte haft något att ställa ut, ler han.

I helgen har du dock möjlighet att få se hans verk när han visar upp sina två paradstilar. Dels de detaljerade fantasy-motiven, dels hans mer naturtrogna motiv.

Senare i vinter ställer Stina Larsen ut en egen större utställning och hon jobbar just nu frenetiskt för att få till grafiska alster att visa upp.
Senare i vinter ställer Stina Larsen ut en egen större utställning och hon jobbar just nu frenetiskt för att få till grafiska alster att visa upp. Foto: Daniel Olausson

Och på tal om paradgrenar visar även Kika-stipendiaten Stina Larsen upp en av sina skapelser. Hon jobbar med grafik och tryckkonst och producerar för fullt nu inför sin utställning senare i vinter.

– Det här känns jätteroligt, jag går ju på Geijerskolan så det är kul att få vara en del av föreningen, säger hon.

Ja, just den täta samverkan mellan folkhögskolan och föreningen lyfter dess ordförande Jenny Blom som en av styrkorna.

Jenny Blom har också ett hörn med några mindre skapelser på utställningen.
Jenny Blom har också ett hörn med några mindre skapelser på utställningen. Foto: Daniel Olausson

Andra är att man med god hjälp av Munkfors kommun har lyckats hålla igång i nu 40 år.

– Det visar bara hur stort kulturintresse vi har i Munkfors kommun, säger hon.

– Så det här känns jätteroligt. Vi får visa upp många olika uttryck och olika typer av konstnärskap.

Utställningen har vernissage lördag den 7 oktober och är öppen i föreningens lokaler på Smedsgatan helgen den 7-8 oktober, samt 14-15 oktober.

Det är 22 utställare som delar utrymmet i konstlokalen på Smedsgatan. Förutom Stina Larsen, Jenny Blom och Petter Hjerpe är det Josefin Elfgren, Tereze Andrén, Susanne Jormesäter, Sofia Ericsson, Rune Martinsen, Hans Westlund, Ulrika Svensson, Matilda Welander, Lotta Huhta, Moa Persson, Anna Hedeås Lundbekk, Kerstin Westerberg, Sebastian Larsson, Nenne Schött, Lena Jonasson, Kerstin Nykvist, Mia Älegård, Maria Lundgren och Pia Sondell.
Det är 22 utställare som delar utrymmet i konstlokalen på Smedsgatan. Förutom Stina Larsen, Jenny Blom och Petter Hjerpe är det Josefin Elfgren, Tereze Andrén, Susanne Jormesäter, Sofia Ericsson, Rune Martinsen, Hans Westlund, Ulrika Svensson, Matilda Welander, Lotta Huhta, Moa Persson, Anna Hedeås Lundbekk, Kerstin Westerberg, Sebastian Larsson, Nenne Schött, Lena Jonasson, Kerstin Nykvist, Mia Älegård, Maria Lundgren och Pia Sondell. Foto: Daniel Olausson

LÄS MER:

Första stipendiaten bland utställarna: ”Det blev helt otroligt”

Artikeltaggar

GeijerskolanHans WestlundInstagramJosefin ElfgrenKonstMunkforsMunkfors kommunNöje/KulturPetter HjerpeRansäterRansäter-Munkfors KonstföreningUtställningarVernissager

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.