Hoppa till huvudinnehållet

Han tar striden för kvinnors sexlust: ”Alla förtjänar en bra sexupplevelse”

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se

Nedstämdhet, sömnproblem, vallningar – och minskad sexlust.

Problemen kvinnor tampas med under klimakteriet är många och nu vill riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) skapa debatt kring klimakterievård och kvinnors sexuella hälsa.

– Kvinnans kropp får inte falla i glömska, säger han.

Under klimakteriet minskar hormonet östrogen i kroppen, vilket bland annat kan leda till en minskad sexlust och sköra slemhinnor – som i sig ställer till det rent fysiskt även om lusten finns där.

Lars Mejern Larsson berättar att han nyligen har pratat med flertalet kvinnor som vittnat om hur dessa bekymmer även kan leda till psykiska men.

– Det påverkar deras relationer och välmående, för att livskvaliteten blir sämre, säger han.

Kvinnorna ska för honom ha berättat om brist på läkemedel och annan hjälp för att komma till rätta med problemen och det var efter det han valde att skriva en motion till riksdagen kring hormonbehandling, klimakterievård och sexuell hälsa.

I motionen skriver han bland annat att man i flera länder i Europa – och i USA – har kommit längre än i Sverige vad gäller hormonbehandling för att förbättra kvinnors mående under klimakteriet och att man inte ska låta Sverige halka efter ännu mer. Han skriver också att det behövs en ökad kunskap och forskning inom klimakterievården.

– Det här med brist på sexlust är för många ett stort problem och flera upplever att det är svårt att prata om det. Sex är trots allt en viktig och stor del av livet, säger Lars Mejern Larsson och fortsätter:

– Alla förtjänar en bra sexupplevelse oavsett kön och ålder och jag är rädd för att det här kan vara en jämställdhetsfråga där kvinnor får stå tillbaka. Kvinnans kropp får inte falla i glömska.

Artikeltaggar

DebatterForskningLäkemedelSamhälleVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.