Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket har pensionärerna i Värmland kvar varje månad: ”Krävs en förändring”

Publicerad:
Reporter Amanda Forslund
Amanda Forslund
amanda.forslund@nwt.se
Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.
Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam. Foto: Jessica Gow/TT

I Värmland har nyblivna kvinnliga pensionärer i genomsnitt mindre än 100 kronor per dag kvar av sin pension att leva på efter att boendet och hushållskostnader har betalats.

Samtidigt är det bara i 2 av 16 kommuner som nyblivna manliga pensionärerna har lika lite kvar av pensionen. Det visar en sammanställning från Folksam.

– Under lång tid har den höga inflationen drivit upp priserna och urholkat deras köpkraft. Det krävs en förändring av vårt pensionssystem där långsiktighet och kontinuitet står i fokus, istället för brandkårsutryckningar och fler bidrag, för att öka den ekonomiska tryggheten för pensionärerna, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, i ett pressmeddelande.

Arvika är den kommun där nyblivna pensionärer i Värmland har minst kvar i plånboken av sin pension varje månad efter att boende- och hushållskostnader dragits bort. De har cirka 1 242 kronor (41 kronor/dag) kvar.

Bland nyblivna kvinnliga pensionärer i Värmland har de som bor i Hagfors minst kvar i plånboken av sin pension varje månad , efter att boende- och hushållskostnader dragits bort. I Hagfors har de cirka 369 kronor (12 kronor/dag) kvar.

Bland nyblivna manliga pensionärer i Värmland har de som bor i Årjäng minst kvar i plånboken av sin pension varje månad , efter att boende- och hushållskostnader dragits bort. De har cirka 828 kronor (28 kronor/dag) kvar.

– För pensionärer i Värmland som kämpar med att få ihop sin ekonomi kan en genomgång av el-, telefoni- och bredbandsavtal vara ett sätt att minska utgifterna, ett annat sätt är att undersöka möjligheten att ansöka om bostadstillägg. För de som ännu inte gått i pension är ett eget sparande viktigt för att motverka effekterna av ett pensionssystem som inte levererar på det som utlovats, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ArvikaFolksamHagforsPensionPrivatekonomiVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.