Hoppa till huvudinnehållet

Eleverna chockade efter beslutet: ”Vi är en utsatt grupp – det här krossar oss”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Tilo Wieland, Doha Badran och Saga Ström är mycket besvikna över avvecklingsbeskedet. ”Jag förstår inte hur de kan göra så här”, menar Saga.
Tilo Wieland, Doha Badran och Saga Ström är mycket besvikna över avvecklingsbeskedet. ”Jag förstår inte hur de kan göra så här”, menar Saga. Foto: HP Skoglund

Utan förvarning togs på tisdagen beslut att folkhögskolefilialen i Filipstad ska avvecklas. Eleverna är chockade och besvikna:

– Vi som studerar här är en utsatt grupp – flyktingar, personer som varit mobbade, som har diagnoser. Och så kommer detta från ingenstans. Det krossar oss, säger Doha Badran.

Det var Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd som på tisdagen slog fast att Filipstadsfilialen av Molkoms folkhögskola avvecklas. De totalt 30 utbildningsplatserna återgår till folkhögskolorna i länet, varifrån de flyttades 2019 då filialen startades.

De flesta av eleverna fick beskedet när de kom in till skolan på onsdagen, men Doha Badran läste VF-artikeln på nätet redan kvällen innan.

– Jag trodde inte det var sant. Vi har inte hört nånting om att detta var på gång. För min egen del känns det fruktansvärt, jag fick avbryta min komvux-utbildning alldeles nyligen och var så glad när jag kom in här. Nu vet jag inte vad som händer.

”Vi är en utsatt grupp, många har haft det jobbigt med mobbning eller att man kommer från ett annat land, och så kommer detta från ingenstans”, säger Doha Badran.
”Vi är en utsatt grupp, många har haft det jobbigt med mobbning eller att man kommer från ett annat land, och så kommer detta från ingenstans”, säger Doha Badran. Foto: HP Skoglund

På schemat för Dohas klass på onsdagsmorgonen stod en lektion om samhälle och demokrati, där läraren Jens Reitan hade förberett en diskussion om gamla Grekland. Det fick ge vika åt en demokratidiskussion med betydligt större samtidsförankring.

Saga Ström som flyttade upp till Filipstad från Göteborg mycket för lugnet på folkhögskolefilialen är upprörd:

– Hur kan man göra så här? Hur kan man ta ett sånt här beslut utan att ens informera oss som är direkt berörda, så att vi bara ställs inför fullbordat faktum? Jag har ADHD själv, andra har andra diagnoser. Några har kommit från andra länder och till slut tagit sig in på utbildningen.

För Filipstad, som verkligen behöver höja utbildningsnivån, är avvecklingen av folkhögskolefilialen ett riktigt dråpslag anser Saga Ström och Doha Badra.
För Filipstad, som verkligen behöver höja utbildningsnivån, är avvecklingen av folkhögskolefilialen ett riktigt dråpslag anser Saga Ström och Doha Badra. Foto: HP Skoglund

Doha Badran fortsätter:

– Det här är verkligen en utsatt grupp. I den andra klassen är det ännu fler flyktingar och invandrare, flera av dem har berättat hur de utsatts för rasism. De såg det här som ett sätt att ta sig vidare, att komma ut i arbetslivet. Men om utbildningen flyttar, om de ska åka buss i flera timmar varje dag, blir det dyrt och svårt. Och hur går det för alla här i Filipstad som står i kö inför kommande år? Min man, till exempel, som drev restaurang som nyligen gick i konkurs?

Några timmar senare på onsdagseftermiddagen var rektorn för Molkoms folkhögskola, Gunilla Frykensjö Björnfoth, på plats i Filipstad för att informera eleverna om vad som gäller framöver.

Hennes huvudbudskap: att alla ska få avsluta sina påbörjade utbildningar.

Tanken är att verksamheten i Filipstad läggs ned vid läsårets slut, sommaren 2024. Eleverna som då inte läst klart sina utbildningar ska erbjudas andra lösningar.
Tanken är att verksamheten i Filipstad läggs ned vid läsårets slut, sommaren 2024. Eleverna som då inte läst klart sina utbildningar ska erbjudas andra lösningar. Foto: Peter Bäcker

– Det kanske inte blir exakt på det sätt som man tänkt sig från början, men därmed inte sagt att det blir dåligt. Verksamheten i Filipstad kommer finnas kvar åtminstone till nästa sommar, och många avslutar ju sina studier då. Andra kanske har ett eller två år kvar, och vi får helt enkelt titta närmare på var och en om hur vi löser det, säger hon på telefon efter mötet.

Varför fick inte de berörda någon information innan beslutet?

– Lärarna har vetat att Folkbildningsrådet skärpt sina regler, och att vi inte kan fortsätta driva den här samverkansformen mellan alla folkhögskolor i länet. Vad gäller eleverna behövde vi vänta tills vi hade något konkret att berätta, och det har jag gjort idag. Sedan kan jag ha förståelse för att man vill ha information så tidigt som möjligt, men vi har gjort så gott vi kunnat.

Gunilla Frykensjö Björnfoth påpekar också att Region Värmlands områdeschef för folkbildning, Per Blomquist, fått uppdraget att se över om det kan vara möjligt att starta en helt ny folkhögskoleverksamhet.

– Men det ska sägas att det inte var ekonomiskt genomförbart 2019, det var därför man hittade samverkanslösningen som inte längre är aktuell. Och ekonomin har ju tyvärr inte förbättrats sedan dess.

Patrik Fornander, kommunalråd (M) i Filipstad ifrågasätter dock uppgifterna från regionhåll:

– Ja, det här har regionledningen skött helt bedrövligt. När vi fick höra det här om ”Folkbildningsrådets skärpta riktlinjer” gav vi kommundirektören i uppdrag att få reda på vad exakt det syftar på. Han hittade ingenting. Inga beslut, inga spår av något.

Han fortsätter:

– Vi hade ju förhandlingar med regionen fram till nyligen om att folkhögskolefilialen skulle ta över vår SFI-utbildning. Allt verkade frid och fröjd. Men plötsligt tvärvände man för nån vecka eller två sedan. Först skyllde de på att vi skulle behöva upphandla utbildningen, men om det inte överskrider värden för åtta miljoner kronor behövs inte det. Då kom det här om Folkbildningsrådets skärpta krav. Nej, det är något lurt med detta. Jag kommer att kräva att regionen visar svart på vitt varför de ”tvingats” ta det här beslutet. Tills dess tror jag inte på det.

Artikeltaggar

DiagnoserFilipstadFolkbildningsrådetFolkhögskolorLärareMolkomMolkoms folkhögskolaRegion VärmlandSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.