Hoppa till huvudinnehållet

Ny arbetstidslag – men samma resultat

Publicerad:
Arbetsgivare måste värna mer om vårdpersonalens hälsa, påpekar insändarskribenten.
Arbetsgivare måste värna mer om vårdpersonalens hälsa, påpekar insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Du som jobbar rak vecka (7-16 måndag-fredag, 15h dygnsvila mellan passen) och är ledig (63h sammanhängande vila från fredag kl 16 till måndag kl 7) lördag och söndag. Skulle du vilja jobba exempelvis kl 7-15 måndag-fredag och 7-12 på lördagar med endast helledig dag på söndag istället?

Det skulle följa arbetstidslagen och du får ut din dygnsvila och veckovila och få dina timmar.

Inte? Kanske med en liten kompensation med färre timmar på en heltid så att du jobbar 7-14 på måndag, 7-15 på tisdag, 9-16 på onsdag, 13-21 på torsdag, 8-17 på fredag och 7-11 på lördagen. År ut och år in – även på röda dagar.

Inte? Inte ens om jag slänger in lite mer jobb på söndagar ibland och en delad tur någon gång i bland så att du kan jobba två pass på en och samma dag – du får ju dina timmar och det följer arbetstidslagen.

Så här tänker man oftast i vården när det ska göras scheman åt medarbetare. Det trixas och fixas så att varje medarbetare ska finnas på plats så många pass som möjligt för att täcka upp så mycket av verksamhetens behov som möjligt. Nu i och med att arbetstidslagen äntligen ska börja gälla även för vården med bland annat minst elva timmars dygnsvila och minst trettiosextimmars veckovila, så fortsätter många arbetsgivare med samma tankevurpa som innan. Man försöker envetet hålla sig till minsta möjliga återhämtning för medarbetaren, istället för att nu en gång för alla göra attraktiva scheman så att vården åter blir ett attraktiv arbetsplats.

Behovet av personal med rätt kompetens är skriande. Visst det är en verksamhet som är beroende av att det finns personal dygnet runt och det är knepigare att få till scheman än vanligt sju till fyra jobb. Men det går att göra så mycket bättre om man släpper det gamla tänket med att hacka upp personalen i småbitar och sprida ut i verksamheten så att alla småluckor täcks, istället för att anställa fler medarbetare.

Det är inte konstigt att sjukskrivningarna är mycket högre än genomsnittet inom vården. Vi ligger i topp i sjukdomar som orsakas av just brist på vila och återhämtning. Inget att vara stolt över som arbetsgivare.

Undersköterska

Artikeltaggar

ArbetsgivareBristerSjukskrivningarVårdVård och omsorg