Hoppa till huvudinnehållet

Peters förslag till regionen: ”Låt cheferna rycka in i vården på sommaren”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
En del av de som jobbar på Regionens hus skulle kunna användas i den patientnära vården, föreslår ambulanssjukvårdaren Peter Blom.
En del av de som jobbar på Regionens hus skulle kunna användas i den patientnära vården, föreslår ambulanssjukvårdaren Peter Blom. Foto: Håkan Strandman

Region Värmland står inför enorma sparbeting, och att lösa sommarschemat är både dyrt och besvärligt.

– Låt de chefer och administratörer som har vårdkompetens rycka in och jobba patientnära, säger Peter Blom – som skrivit ett medborgarförslag om saken.

Peter Blom jobbar till vardags som ambulanssjuksköterska i Filipstad, men han poängterar att förslaget gäller brett för hela Region Värmland. Tanken är i ett första skede inventera vilken kompetens som finns bland chefer och administratörer.

De som har exempelvis läkar- eller sjuksköterskekompetens skulle sedan kunna användas för att minska problemet med att få ihop sommarschemat.

”Det skulle innebära ett stort och viktigt symbolvärde för övrig personal, det sänder signalen att alla hjälps åt när det behövs som mest”, menar Peter Blom.
”Det skulle innebära ett stort och viktigt symbolvärde för övrig personal, det sänder signalen att alla hjälps åt när det behövs som mest”, menar Peter Blom. Foto: Privat

– Det är ett jättestort problem och väldigt dyrt för regionen att få personal på sommaren. Den ordinarie vårdpersonalen får bara fyra veckors sammanhängande semester, och vissa accepterar ännu mindre mot kompensation. Men samtidigt vet vi att det finns ett ganska stort antal chefer och administratörer som har just den kompetens som behövs ute bland patienterna.

”Pratar själva om kris”

Peter Blom pekar på att regionen under pandemitiden gjorde något liknande, för att lösa den akuta personalsituationen.

– Då gick det ju bra. Men nu behöver man spara långt över 800 miljoner, regionledningen pratar själva i termer av kris. Varför inte se över detta igen? Rent praktiskt borde det inte vara problem, så länge de berörda får en väl framförhållen introduktion till de nya uppgifter de ska få. Dessutom skulle det innebära ett stort och viktigt symbolvärde för övrig personal, det sänder signalen att alla hjälps åt när det behövs som mest.

De ordinarie arbetsuppgifter som cheferna och administratörerna har, hur ska det lösas under tiden tänker du?

– Det här handlar ju om en ganska begränsad tid, en del borde kunna delegeras och annat vänta. Det får man kanske avgöra från fall till fall. I grunden handlar det här om att vi har ett ekonomiskt krisläge, och då måste vi ändå prioritera den patientnära verksamheten.

Artikeltaggar

FilipstadMedborgarförslagRegion VärmlandSemesterSjukvårdVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.