Hoppa till huvudinnehållet

Bevara grönområden – säg nej till ”träskrapan”

Publicerad:
Insändarskribenten tycker inte att den norska koncernen AB Invest bör få bygga ett höghushotell vid Sandgrund Lars Lerin.
Insändarskribenten tycker inte att den norska koncernen AB Invest bör få bygga ett höghushotell vid Sandgrund Lars Lerin. Foto: AB Invest

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Läste att en byggnadsherre (varför är det alltid män som vill bygga högst och störst?) vill bygga Sveriges högsta trä-höghus, tillika hotell, vid älven vid biblioteksparkeringen i Karlstad bredvid Lars Lerins Sandgrund. Varför detta storhetsvansinne och varför just på den platsen?

Man måste inte alltid vara störst eller högst, utan Karlstadsbornas livskvalitet borde istället värderas högst med tillgång till älven och grönområden.

Det råder allmänt bygghetsvansinne i Karlstad, och grönområde efter grönområde tas i anspråk för att med skohorn klämma in så många fastigheter som möjligt så allt blir ett enda skuggigt betongghetto. Dessutom finns det redan ytterligare hotellsatsningar i Karlstads centrum, och vi kan omöjligtvis fylla alla hotellrum som kommer att skapas.

Träskyskrapan skulle i så fall byggas vid parkeringen och cykelbanan vid älvkanten ut emot Sandgrundsudden, som då tar bort en markant del av det underbara strandstråk som där råder, där många dagligen både cyklar och promenerar. Dessutom försvinner då ett mycket stort antal parkeringsplatser, som det redan idag råder stor brist på i Karlstad centrum (därav minskad centrumhandel och tomma affärslokaler och folk åker till Bergvik/Välsviken för att handla). Ser man även till fastigheterna och omgivningen runt ikring så känns ett hundra meter högt träskrytbygge helt malplacerat på den platsen.

Snälla politiker, ta ert förnuft till fånga! Vi behöver inga skrytobjekt för att lyfta fram Karlstad, utan det vi istället behöver lyfta fram är vårt skärgårdsläge och grönområden, att man kan bo i en stad fast ändå kunna få njuta vid älvkanten eller fina gröna promenadstråk. Satsa istället på att lyfta detta promenadstråk och gör det till en naturlig förlängning utav Sandgrundsudden utan ett hundra meter högt skrytbygge.

Jag säger JA till livskvalitet i form av älvläget och grönområden – men NEJ till rekordhögt skryt-skyskrapa i trä.

Bekymrad och bedrövad Karlstadsbo

Artikeltaggar

Bostad och byggenCyklarFastigheterHotellKarlstadParkeringSamhälleSandgrundSandgrundsuddenVälsviken