Hoppa till huvudinnehållet

Samverkar för att stödja barn i sorg: ”Ska inte behöva åka 15 mil”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Annelie Norström och Lisa Lyckborn på Region Värmland.
Annelie Norström och Lisa Lyckborn på Region Värmland. Foto: Annica Buvik

Barn som förlorat en förälder kan behöva mycket stöd för att bearbeta sorgen.

Nu storsatsar Region Värmland för att hjälpa fler.

– Ett barn kan få negativa konsekvenser av en obearbetad sorg, säger Lisa Lyckborn, som jobbar med barnrättsfrågor och barns rättigheter.

Region Värmland har sedan 2017 anordnat stödgrupper för barn i sorg i Karlstad. Ett projekt som enligt Lisa Lyckborn gett fina resultat, men för att kunna bemöta det behov som finns i Värmland vill nu regionen sprida stödgrupperna till fler orter.

För att höja kompetensnivån i länet och kvalitetssäkra stödgrupperna köpte man in en uppdragsutbildning och förra fredagen blev 22 nya gruppledare klara.

Redan i höst anordnas flera grupper i Karlstad, men också en i Årjäng.

– Det är ett direkt resultat av den här satsningen. Det som ligger härnäst är att kommunicera ut att dessa stödgrupper finns så att de som vill delta i en stödgrupp för barn och unga i sorg känner till det här, säger Lisa Lyckborn, och fortsätter:

– Vi saknar stödgruppsledare i norra Värmland, annars har vi en bra spridning på de 22 som nu har gått utbildningen.

Långsiktigt arbete

Grupperna som är för barn och unga mellan 7 och 20 år, och parallellt deras viktiga vuxna, är ett samarbete mellan flera aktörer. Förutom regionen är även Svenska kyrkan, Sjukhuskyrkan och kommunerna involverade.

”Stödgrupperna är ingen akut verksamhet, det är en förebyggande verksamhet med ett långsiktigt arbete”, säger Lisa Lyckborn.
”Stödgrupperna är ingen akut verksamhet, det är en förebyggande verksamhet med ett långsiktigt arbete”, säger Lisa Lyckborn. Foto: Privat

Genom olika övningar, lek och samtal pratar man om det som har hänt, och vad som hjälper i sorgen.

– Vi definierar inte vem som ska ha dött eller hur dåligt man ska må, utan det här handlar om barnens vilja och behov att gå i en stödgrupp. En av styrkorna är att barnen, ungdomarna och deras viktiga vuxna får möta andra i samma situation, säger Lisa Lyckborn.

Annelie Norström, som är utvecklingsledare på kunskapsstyrnings- och patientsäkerhetsenheten, inflikar.

– Vi måste samverka för att nå barnen. De finns överallt, säger hon, och fortsätter:

– Barn ska inte behöva åka 15 mil en torsdagseftermiddag för att gå på det här, och sedan åka hem på kvällen med tankar och funderingar. Det ska kunna finnas nära familjen.

”Barn ska inte behöva åka 15 mil en torsdagseftermiddag för att gå på det här, och sedan åka hem på kvällen med tankar och funderingar. Det ska kunna finnas nära familjen”, säger Annelie Norström.
”Barn ska inte behöva åka 15 mil en torsdagseftermiddag för att gå på det här, och sedan åka hem på kvällen med tankar och funderingar. Det ska kunna finnas nära familjen”, säger Annelie Norström. Foto: Privat

Det här är också enligt Lisa Lyckborn ett barnrättsbaserat initiativ med förankring i barnkonventionen.

– Stödgrupperna är ingen akut verksamhet, det är en förebyggande verksamhet med ett långsiktigt arbete. Men det är också så att det finns positiva effekter i direkt samband med att de gått grupperna. Utvärderingarna visar att barn som gått i grupp känner sig gladare, tryggare och mindre ensamma. De viktiga vuxna ser en positiv förändring i familjen efter att de gått i gruppen, säger Lisa Lyckborn, och fortsätter:

– Samtidigt är det också ett långsiktigt förebyggande arbete, där vi inte ser resultat i närtid. Ett barn kan få negativa konsekvenser av en obearbetad sorg först senare i livet, och det är det vi vill förebygga genom vår gruppverksamhet.

LÄS OCKSÅ:

Frida miste sin man i cancer – stödjer nu andra: ”Många saknar verktyg”

Artikeltaggar

BarnBarnkonventionenKarlstadRegion VärmlandSvenska kyrkanUtbildningVård och omsorgVärmlands länÅrjäng

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.