Hoppa till huvudinnehållet

Patient dog – skadad pulsåder misstogs för gallstensanfall

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter att en patient dog efter ett besök på akuten i Karlstad har nu Region Värmland har anmält sig själv för utredning.

Det var någon gång under 2022 – datumet är maskat i själva handlingen som VF tagit del av – som en patient med magsmärtor tog sig till akuten på Centralsjukhuset i Karlstad.

I anmälan beskrivs hens smärtor som ”plötsliga” och ”krampartade” och patienten lades senare in för ett misstänkt gallstensanfall och tillhörande inflammation i bukspottskörteln.

När patienten morgonen därpå fick gjort ett ultraljud på magen visade sig visserligen gallvägarna vara utvidgade – men det skulle visa sig vara något värre än så. Patienten fick kort senare hjärtstillestånd och trots att det gjordes hjärt-lungräddning på hen så gick livet inte att rädda.

Vid obduktionen visade det sig att den stora kroppspulsådern hade spruckit på patienten – något som vid en närmare koll också gick att se på det tidigare nämnda ultraljudet.

Nu har Region Värmland anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för en vidare utredning av händelsen.

Artikeltaggar

InspektionerIvoKarlstadOmsorgRegion VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.