Hoppa till huvudinnehållet

Fick inte boendeplats i tid – kommunen får betala nära en halv miljon i straffavgift

Publicerad:
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
Grums kommun ska betala en särskild avgift för att de inte ordnat särskilt boende i tid åt en medborgare. Framöver planerar kommunen att bygga ett nytt särskilt boende.
Grums kommun ska betala en särskild avgift för att de inte ordnat särskilt boende i tid åt en medborgare. Framöver planerar kommunen att bygga ett nytt särskilt boende. Foto: Emma Lindell

Grums kommun ska betala nästan 500 000 kronor i särskild avgift för att de inte lyckats ordna särskilt boende åt en medborgare i tid. Enligt kommunchefen ser dock läget med köer till boenden bättre ut nu, och ett nytt särskilt boende som kan börja byggas nästa år ger ytterligare platser.

Det är varit ett underskott på platser på särskilt boende i Grums. Det märks inte minst av att kommunen åläggs av Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) att betala över en halv miljon kronor för att inte ha ordnat fram ett särskilt boende till en medborgare i tid.

Insatsen beviljades 30 november 2021, men fortfarande i maj 2023 hade inget boende ordnats. Under tiden hade kommuninvånaren tackat nej till ett erbjudande om boende. IVO begär nu att kommunen betalar 464 500 kronor i särskild avgift, samt ytterligare 51 250 kronor varje månad som beslutet inte verkställts sedan i maj 2023.

Personen i fråga drog sedan tillbaka sin ansökan i juli i år.

Enligt Erica Andrén, kommunchef i Grums, så ser situationen gynnsammare ut med boenden nu. än den tidigare gjort.

– Ja, det ser betydligt bättre ut nu än för ett år sedan. Det har funnits ett underskott av platser, och det tror jag inte vi är ensamma om eftersom kullarna med äldre ökar. I nuläget skulle jag ändå vilja säga att det ser bra ut.

Kommunen är också i planeringsstadiet för ett nytt äldreboende på Järpegatan, vilket ytterligare kommer kunna lätta trycket.

– Byggstart blir förmodligen nästa år. Det blir 30 platser totalt, varav en del kommer att användas till korttidsplatser. I och med det här så hoppas vi vara med i planeringen för många år framöver, säger Erica Andrén.

Prislappen på ombyggnationen som krävs är satt till 123 miljoner kronor.

– Det är klubbat så det finns investeringsmedel, däremot är det inte slutgiltiga beslutet när vi kommer med ritningar tagit ännu, men vi är i slutfasen. Det ser ut som att de beviljade investeringsmedlen kommer att räcka.

Artikeltaggar

Erica AndrénGrumsInspektionerIvoOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.