Hoppa till huvudinnehållet

Färjestadstravet stänger stallbacken – tränare kastas ut: ”Döden för travet”

Publicerad:
Färjestadstränaren Mikael J Andersson tvingas lämna Färjestads stallbacke och Göran Lihv, B-tränare och ordförande i Värmlands Dals B-tränarföreningen, säger att han är helt oförstående till beslutet.
Färjestadstränaren Mikael J Andersson tvingas lämna Färjestads stallbacke och Göran Lihv, B-tränare och ordförande i Värmlands Dals B-tränarföreningen, säger att han är helt oförstående till beslutet. Foto: HP Skoglund

Från och med 2025 kommer Färjestadstravet sluta att hyra ut permanenta hästboxar på sin stallbacke. Därmed tvingas många tränare att lämna banan.

– Det är ett hot mot den värmländska travsporten på sikt, säger tränaren Göran Lihv, ordförande i Värmlands Dals B-tränarförening.

Beskedet kom från Färjestads travsällskap i slutet av augusti och slog ned som en blixt från klar himmel för tränarna.

– Helt plötsligt står vi med tre val. Flytta till en annan bana, skapa andra träningsmöjligheter eller sluta, säger Göran Lihv.

På stallbacken samsas tre A-tränare och ett tiotal B-tränare som har totalt cirka sjuttio hästar tillsammans.

– Jag undrar vart dessa hästar ska ta vägen när de inte längre får vara på stallbacken. Om det inte finns några hästar eller tränare kvar behövs snart ingen travbana heller, säger Göran Lihv.

Fick ingen information

Han är både besviken över själva beslutet och på sättet som Färjestads travsällskap hanterat frågan.

– Vi tränare har inte fått några indikationer om att något sådant här var på gång. Det hade varit schysst av styrelsen att informera oss först. Om styrelsen tar ett sådant här beslut borde de ha erbjudit andra gårdar där vi kunnat ställa våra hästar, säger Lihv.

I torsdags hade Värmlands Dals B-tränarförening höstmöte där fyrtio av medlemmarna har häst i träning. Samtliga motsatte sig beslutet.

– Vi vill hitta en lösning på det här problemet. Enligt travsällskapets styrelse är det för dyrt att ha kvar stallbacken. Vi ska ha möte med dem i oktober där de får visa oss siffrorna. Är det så att inte Färjestadstravet har råd har vi förhoppningar om att en utomstående aktör kan ta över stallbacken, säger Göran Lihv.

Har ni varit i kontakt med styrelsen efteråt?

– Ja, styrelsen har bett om ursäkt för att de inte tog kontakt med tränarna innan beskedet. Men vi har inte fått någon bra förklaring till själva beslutet.

De båda tränarna är kritiska till att Färjestads travsällskap inte informerade tränarkåren innan beslutet togs.
De båda tränarna är kritiska till att Färjestads travsällskap inte informerade tränarkåren innan beslutet togs. Foto: HP Skoglund

Tror på travdöd

Färjestadsprofilen Mikael J Andersson är en av A-tränarna som har sina hästar uppställda på stallbacken, 16 stycken till antalet.

– Det här beslutet innebär döden för travet runt Karlstadsregionen. Om hästar och tränare försvinner tar de med sig amatörer som i sin tur tar med sig fler hästar. Sedan blir tävlingsdagarna färre. Det blir en snöbollseffekt, säger han.

Det här beslutet innebär döden för travet runt Karlstadsregionen.
Mikael J Andersson

61-åringen har varit med länge i branschen och säger att beslutet är värre för hans yngre kollegor.

– Jag kan sluta med gott samvete om jag vill, men jag tror inte att det blir så. Jag tycker fortfarande att det är för kul att träna häst. Kanske löser jag problemet genom att hyra in mig hos någon annan tränare, vi får se.

Även Mikael J Andersson anser att de drabbade har blivit förda bakom ljuset av Färjestads travsällskap.

– Först tar de ett beslut och sedan tar de in oss tränare på ett separat möte. Det blev helt fel ordning.

Träningsbanor blir kvar

Från början beslutades även att de tre träningsbanorna rundbanan, rakbanan och sandbanan skulle tas bort. Men detta beslut upphävdes och banorna ska nu vara kvar åtminstone till arrendeavtalet med kommunen upphör 2028.

– Alla de här turerna tyder på att Färjestadstravet inte vet vad de vill med framtiden, säger Mikael J Andersson.

Fotnot: Eftersom Färjestads travsällskap är en ideell förening kan beslutet ändras. På vårens årsmöte sker en omröstning. Om majoriteten av medlemmarna röstar emot, upphävs beslutet.

Travbanechefen: ”Vi måste spara pengar”

Artikeltaggar

BeslutDjurEkonomiFärjestadFärjestadstravetMikael J AnderssonStyrelserTravVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.