Hoppa till huvudinnehållet

Här har befolkningen ökat mest – och här är området där barnfamiljerna tagit över

Publicerad:
Andelen barnfamiljer i området Tynäs-Bärstad-Hallersrud är uppe i 60 procent, vilket är den högsta andelen av alla områden i hela kommunen. Genrebild.
Andelen barnfamiljer i området Tynäs-Bärstad-Hallersrud är uppe i 60 procent, vilket är den högsta andelen av alla områden i hela kommunen. Genrebild. Foto: Martina Holmberg / TT

Den senaste tioårsperioden har Hammarö kommun ökat sin befolkning med elva procent – från 15 136 personer i slutet av 2013 till 16 820 vid årsskiftet. Det är den största procentuella ökningen i Värmlands län.

Men det växer inte överallt i kommunen. Det visar sig när när Newsworthy samlar SCB:s befolkningsdata från tio år för att se hur kommunen utvecklats. Medan området Hammarö sydöstra har ökat invånarantalet med 471 personer – 53 procent – har Götetorp-Hammar minskat sin befolkning med 172 invånare.

Här ökar barnfamiljerna mest

I SCB:s befolkningsstatistik ser vi också vilka familjekonstellationer som bor i olika områden – och hur karaktären på olika områden förändras. Andelen barnfamiljer har till exempel ökat i området Tynäs-Bärstad-Hallersrud. Där finns nu 428 hushåll med barn, vilket är 60 procent av hushållen – den högsta andelen av alla områden i kommunen. I Skoghall-Gunnarskär, däremot, har bara 205 av 1 138 hushåll – 18 procent – barn.

Här bor flest singlar

Skoghall-Mörmon är det område med högst andel ensamstående i Hammarö kommun, 64 procent av hushållen består av ensamstående med eller utan barn. På senare år har andelen dock ökat snabbare i Skoghall-Vidöåsen. Där består nu 63 procent av hushållen av ensamstående. Motsvarande siffra i kommunens sammanboendetätaste område, Götetorp-Hammar, är 20 procent – där består 264 av 1 306 hushåll av ensamstående med eller utan barn.

Martin Olsson, Newsworthy

Artikeltaggar

BefolkningsstatistikGötetorp-HammarHammaröHushållMartin OlssonNewsworthyPrivatekonomiSCBTynäs-Bärstad-Hallersrud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.