Hoppa till huvudinnehållet

Redan jul på Gamla kraftstationen när Tor Cederman hyllar sin mormor

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
En av Tor Cedermans ”tantänglar”.
En av Tor Cedermans ”tantänglar”. Foto: Privat

Från hårda stenskulpturer till mjuka, humoristiska hyllningar till en mormor. I helgen öppnar Gamla kraftstationen i Deje sin höstsalong, och i vissa hörn är det faktiskt redan jul i huset.

Den tioårsfirande kulturarenan Gamla kraftstationen tar omtag efter sommarens stora utställning. Till höstsalongen som öppnar på lördagen har man bjudit in åtta konstnärer inom olika grenar.

Scenografen, formgivaren och konstnären Tor Cederman har i sitt projekt "Hemtamt" utgått från sin mormors stataruppväxt i östra Värmland i början av 1900-talet. Utställningen kan ses som en hyllning till henne och andra kvinnor som mer av nöd än någonting annat utvecklade stor hantverksskicklighet.

– Han visar exempelvis ett verk som heter "Virkade vinterdrömmar". Det har visats i Berlin tidigare, men faktiskt aldrig här i Sverige, säger Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare på Gamla kraftstationen.

Tantänglar

På virkade, stärkta små dukar har Tor Cederman målat ett slags "tantänglar". Små figurer med vingar som krampaktigt håller i sina handväskor.

– Jag tycker det är underbart. Som en sorts julänglar. Tor har även med sig tre stora gobelänger monterade av återbruksmaterial. De skulle passa i vilket slott som helst, fortsätter Linn Sönstebö Mossberg.

Höstsalongens yngsta deltagare är Karlstadsbon Eneida Grenegård, som har uppmärksammats för sin bild- och poesibok "Kohjärta".

Verk av den unga Karlstadsbon Eneida Grenegård.
Verk av den unga Karlstadsbon Eneida Grenegård.

– Hon målar väldigt mycket kor, det är hennes stora passion i livet. Det var genom boken vi upptäckte henne, den är otroligt fin.

Duo flyttar in

Kvar från sommarsalongen är skulptörerna Synnöve Orebjörk och Robin Lindström, som nu medverkar med en utställning inomhus.

– Det handlar om tio nya, magnifika verk, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Höstsalongen på Gamla kraftstationen öppnar klockan 10.00 på lördagen.

Medverkande

Tor Cederman, Mimmi Scheibe, Eneida Grenegård, Malin Janliden, Kerstin Wessberg, Annika Eriksdotter, Synnöve Orebjörk, Robin Lindström

Konstnären Mimmi Scheibe har motivmässigt ”fastnat i sin egen barndom”, står det i utställningstexten.
Konstnären Mimmi Scheibe har motivmässigt ”fastnat i sin egen barndom”, står det i utställningstexten. Foto: Privat

Artikeltaggar

BerlinDejeKonstLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturTor CedermanUtställningarVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.